Боулдър обект „Моллова кория“ гр. Сливен

Написано от stamba | декември 12th, 2021

Статията е прочетена 1050

Катерачният обект се намира в природен парк „Сини камъни”, в местността„Моллова кория“, над вилната зона в североизточната част на град Сливен.Надморската височина е между 300 и 400м.

Камъните са разположени в улея на „Моллова кория” от двете страни на реката.Над тях по двата рида се издигат високи и монолитни скални формации. Състава на скалата е кварц-порфири, гранитпорфири, гранофири и пирокласти.Характеризира се с разнообразна форма, остри и неправилни ръбове . Поради факта, че обекта се намира във вилната зона в покрайнините на града , това го прави лесно достъпен с бърз подход . Източно – Североизточното изложение , гористия район и околните скални масиви осигуряват на обекта почти целодневно добра сянка , а непосредствената близост до реката предоставя начин за разхлаждане в моментите на почивката и възстановяване между опитите. Мястото предлага разнообразно катерене, и предоставя възможност да се разработят сектори с различни по характер, дължина и трудност маршрути. Катерачния обект беше открит от Мартин Пенков, Станимир Желязков и Николай Георгиев. Подходящ е за начинаещи,катерачи на средно и по-високо ниво. По проект за стратегия за развитие на катерачните обекти в източна Стара планина бяха изчистени и изкатерени нови линии, направени площадки под камъните с цел безопасност, бяха прокарани нови пътеки между секторите, също така бяха направени карти и поставена маркировка на подхода към обекта. В близост до боулдърите минават две пътеки, чрез които можем да достигнем до по-високи местности и катерачни обекти намиращи се в територията на природния парк.

Достъп

Най-бързия достъп до паркинга на обекта ако нямате личен транспорт е с автобусна линия No 12. Минавайки с автомобил разклонението за долна лифтена станция по пътя за с. Ичера на растояние 3 км се достига до характерно ушерение в дясно след каменна ограда облицована с армировка . От лявата страна на асвалтовия път срещу оградата има пресечка от чакълест път който поема нагоре и надясно веднага като свиете трябва да поемете по него в посока северозапад докато стигнете ясно обособени, но нерегламентирани места за паркиране на личните превозни средства.

Паркинг GPS координати: – 42.702743979747375, 26.38632866197217

От последната къща има пътека, която почва от полуразрушена тухлена стена в дясно ,минава през гъста храстовидна растителност излизайки в изоставено дворно място с разрушени постройки. С лека чупка в ляво се минава между двете сдания и се озовавате в „Омагьосаната гора” на „Моллова кория”. Пътеката продължава между дръвче и циментов воден резeрвоар свива рязко в ляво и след 25м поемаме разклонени на 110градуса в дясно и нагоре от настоящата пътека . След около 200-300м по продължение на това разклонение трябва да достигнем до каменна пирамида, която обозначава мястото от където трябва да тръгнем на ляво и нагоре по склона следвайки жълтата маркировка по дърветата. След 15 минути ходене по тази маркировка ще достигнем първите забележими камъни което ще ни подскаже близостта до първия сектор„Загрявката”.

Сектори

Описание – Сектора е почти изцяло разработен състои се от 4 камъка, които са с повече от една линия; Камък „Загрявката“ (около 5м) –се състои от три сравнително лесни линии основната е леко надвесена с удобни хватки по добри ръбове ръчки и джобове със специфично излизане през изтумбен релеф към полегналата част на камъка.

Камък „Загрявката”GPS координати:42.705874,26.383676  

A-„Рапатак“ – 6a, B-„Кьорсукак“- 6b, C-„Вариант“-6a+

Камък „Полегналия” (около 4м )- се състои от 2 линии също с относителна трудност.Основната линия започва от дясно по ръба на камъка с две срещуположни странични хватки за лява и дясна ръка. Пасажното движение е изнасяне на левия крак на неудобна слопъреста стъпка в полегналата част на камъка и балансово изправяне към обратен перваз за дясна ръка. Втората линия е отвесна от ляво на основната минава през малки странични ръбчета по цепка дърпайки на ляво. Пасажния момент е дълго движение за гастон с лявата ръка на малко слопъресто ръбче високо пристъпване с десния крак и кръстоска за по удобен голям ръб още по наляво. Излизането е много леко полегнало по удобни первази.

Камък „Полегналия” – GPS Координати: 42.705874,26.383676

A -6b, B – 6a+.

Камък “No name” (около 5м )- се състои от две основни линии; лява и дясна, като дясната има вариант за старт с траверс на ляво и еднакво излизане със седналия старт.Лявата линия е леко надвесена и леко във винкел, техничен и силов боулдър по неудобни широки щипки, излизането е през отворени первази.

Камък “No name” GPS Kоординати: 42.705596,26.383552

А-Гиндирмята – 7c+, B – Noname – 7b, – Noname Traverce – 6c+

А-Гиндирмята – 7c+, B – Noname – 7b,

– Noname Traverce – 6c+

Боулдър сектор „Пещерата”

Камък  „Острилката” (около 5м )- се състои от една основна линия със седнал старт. Започва в надвес с неудобни малки, остри, ръбчета , продължава на дясно и нагоре с дълги движения към странични первази и завършва с технично, неудобно изправяне към малки ръбчета и первази към полегнало с отворени первази.

Камък “Острилката” GPS Координати:42.705661,26.383159         

A –“Острилката” – 7a+  

Камък „Мократа цепка”(около 12- 15м )- състои се от боулдър със седнал старт по цепка в пещерата преминаващ на ляво към малки технични ръбчета и неудобни стъпки завършва на около 5м височина на удобен перваз. Камъкът има и два наковани маршрута в лявата част с височина 10-12 м.

Камък „Мократа цепка” – Координати: 42.705790,26.382770

A „Мократа цепка” – 8a

В дясно от пещерата се намира Камък „Женския боулдър”(около 5м)- състои се от една линия леко полегнала плоча около 94-95 градуса , катери се балансово по стъпки.

Камък „Женския” – Координати: 42.70566, 26.38280

A – „Женския” – 6a+

Боулдър сектор „Площада”

Този сектор е най- късно открития. Представлява камък с размери приблизително 8 х 8 х 8 м и в основната си част има 4 линии, в различна равнина и с различна изразеност на хватките. Първата линия от ляво на дясно е отвесна плоча с лесни ръбове и стъпки, но излизането е на около 6-7м височина . Втората линия има две разновидности на седналия старт защото формата на релефа в тази част на камъка е като външен ръб от дясно леко надвесен от ляво по изправен. Седналия старт в надвесената част е по специфичен защото започва от неудобни ръбчета за половин фаланга неудобни дълбоки стъпки навътре под камъка и трябва да се стартира почти на мъртва точка и да се направи силно динамично движение за голяма  хватка, от там има поредица от малки ръбове за дясната ръка и второ неудобно динамично движение към добро ръбче в противоположната посока отново с дясна ръка. Излизането е лесно през големи ръчки и джобове.  Третата линия е класическа цепка от самия седнал старт, която се катери на дюлфер като натоварването на ръба е на ляво. Захватите по цепката са удобни и дълбоки. Специфичното е, че в тази част където е линията камъка е надвесен на около 45градуса. След цепката се достига перваз от който с дълго динамично движение трябва да се задържи висока малка хватка, която създава илюзия, че е добра но същност трябва да се уцели добре. От там излизането е през странични ръбчета по цепка и малки, но добри за захващане щипки и первази. Най- дясната линия е в най надвесената част на камъка и е по много малки ръбчета и щипки много технична и много силова за задържане на захватите. Линията завършва на около 4м височина на удобен джоб-щипка.

Камък „Площада”– Координати:42.705930,26.381527 

А – „Женската линия“- 6b, – „Стрелата ляв вариант“ -6b+, -„Стрелата“-7a+

– Острата цепка -6c, E-Сърцето на булката7b+

А – „Женската линия“- 6b, – „Стрелата ляв вариант“ -6b+,

-„Стрелата“-7a+

– Острата цепка -6c

 Сърцето на булката 7b+

Снимки и текст: Николай Георгиев, Станимир Желязков

Изтегли PDF формат от ТУК. – Oписание на боулдър обект „Моллова кория

Снимки от обекта вижте ТУК

 

 

Отговори

До кога и от кога ще катерим
До кога и от кога ще катерим
Публикувано преди 1 месец

Тренировките и курсовете по катерене през 2021 година ще се провеждат до 22 декември (сряда). След партито на 19.12 (неделя), поръди творческия напън  в по-късните часове
от страна на повечето участници…

До кога и от кога ще катерим
Спортен Икар за Ники Русев
Спортен Икар за Ники Русев
Публикувано преди 1 месец

Фондация "Български спорт" обяви номинациите за спортен Икар за 2021 година. В категорията  "Млад и талантлив спортист" Николай Русев от клуба по катерене и алпинизъм на НСА бе отличен с престижната…

Спортен Икар за Ники Русев
Боулдър обект „Моллова кория“ гр. Сливен
Боулдър обект „Моллова кория“ гр. Сливен
Публикувано преди 2 месеца

Катерачният обект се намира в природен парк „Сини камъни”, в местността„Моллова кория“, над вилната зона в североизточната част на град Сливен.Надморската височина е между 300 и 400м.

Камъните са разположени в…

Боулдър обект „Моллова кория“   гр. Сливен
Пътуване до олимпийската сцена с Адам Ондра
Пътуване до олимпийската сцена с Адам Ондра
Публикувано преди 2 месеца

„В мен имаше конфликт. Обичам катеренето на скали, но обичам предизвикателствата. Колко ще мога да пожертвам за предизвикателството? Как ще се убедя да катеря в дисциплина, която не обичам да…

Николай Русев в „Шампиони“
Николай Русев в „Шампиони“
Публикувано преди 3 месеца

Катерене на скали
Катерене на скали
Публикувано преди 4 месеца

Катеренето е подходящо за катерачи, които са преминали обучение по катерене на изкуствена стена и желаят да подобрят своите знания относно катеренето на скали. Обучението се извършва по спортни маршрути…

Катерене на скали
Курс „Начално обучение по катерене“м. Октомври
Курс „Начално обучение по катерене“м. Октомвр…
Публикувано преди 4 месеца

На 28.09.2021 г. (вторник) започваме с курса за начинаещи катерачи през м. октомври. Заниманията се провеждат всеки вторник и четвъртък от 19:30-21:30 часа в продължение на един месец. Курсът е…

Курс „Начално обучение по катерене“м. Октомвр…
Николай Русев – Световен шампион
Николай Русев – Световен шампион
Публикувано преди 5 месеца

Ники Русев отнови написа нова страница в българската катерачна история. Днес на 28.08.2021 година, той стана първия българин световен шампион.  Дициплината е боулдър в група Youth B (14-15 г.) на световното…

Николай Русев – Световен шампион
IFSC World Cup Villars 2021 || Lead semi-finals
IFSC World Cup Villars 2021 || Lead finals
Публикувано преди 7 месеца

Алекс Тоткова на финал на световната купа при жените във Villars Швейцария. Това момиче отново пренаписа BG катерачната ни история с второто си участие при жените успя да се класира с…

Снимки от пролетният ни катерачен лагер
Снимки от пролетния катерачен лагер
Публикувано преди 8 месеца

Кадри от катерачния ни лагер, който се проведе по катерачните обекти около В.Търново. Снимки са запечатали страхотните ни преживявания от няколко деца най-вече от Валя и за съжаление няма кадри…

PreviousNext