ЗАЩО ОСНОВАТЕЛЯТ НА „PATAGONIA“ СМЯТА, ЧЕ СЪВРЕМЕННИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ УНИЩОЖАВА ПЛАНЕТАТА?

Написано от stamba | май 17th, 2019

Статията е прочетена 3750

Ивон Шуинар не изглежда като стеротипния успешен предприемач, нито на външен вид, нито когато говори, пише The Guardian. Основателят на американската марка за облекло „Patagonia“ вярва, че оценките на фондовия пазар и инвестирането в акции са „абсурдни“, и че съвременният капитализъм унищожава планетата.

„Бих искал да видя край на публичните корпорации, защото определено няма да ги революционизираме и променим“, заяви бизнесменът пред „The Guardian“.

Лесно е такива коментари да се сметнат като пазарна завист, защото като частна компания, която е притежавана само от Шуинар, „Patagonia“ не привлича инвеститорите като нейните конкуренти „Nike“ или „The North Face“. Това обаче никак не ограничава калифорнийската марка, защото през миналата година тя е отчела приходи от продажби от над 1 милиард долара.

Yvon Chouinard, Photo by Tom Frost.

Yvon Chouinard, Photo by Tom Frost.

Бившият катерач, който е провъзгласяван от някои като Стив Джобс на екологичната търговия, не е обичайният бизнесмен. Той живее в малкия калифорнийски град Вентура, избягва публичността и предпочита градинарството пред срещите на борда на компанията. Шуинар е основал първата си компания – малка фирма с цел продажба на оборудване за катерене, защото преди повече от 50 години не е имало друг, който да продава скалните клинове, които е искал. Не след дълго, през 1973 година, той основава „Patagonia“, за да подпомогне финансирането на нископечелившата си фирма за оборудване.  Въпреки огромния й растеж обаче, Шуинар твърди, че компанията му се стреми да остане вярна на своя екологичен произход. Това негово твърдение се потвърджава и от решението на марката да използва 100% био памук в дрехите си и да дарява 10% от приходите (или 1% от продажбите – в зависимост от това кое е по-голямо) на благотворителни организации целящи да опазят природата. „Patagonia“ обаче далеч не е съвършена.  Бизнесменът признава, че идеята за напълно устойчив бизнес или продукт е невъзможна:

„Не съществува такова нещо като устойчивост. Най-доброто, което можем да направим, е да причиним най-малко вреда.“ Вместо „устойчив”, той предпочита да използва термина „отговорен”, който според него започва с компании, третиращи природата не като ресурс, а като нещо уникално и животворящо, от което всички ние сме зависими. Шуинар определено има много привърженици, когато става въпрос за потребители, но не смята, че повечето компании се вслушват в това, което казва. „Мислех си, че ако можем да покажем, че отговорният бизнес е добър бизнес, то другите ще последват примера. Някои го правят, но те са главно малки тепърва изгряващи компании. Гигантите в сферата просто се преструват, че го правят и нямам надежда, че това ще се промени“, твърди той.

PATAGONIA ОТКАЗВА ДА РАБОТИ С РЕДИЦА КОМПАНИИ

Той също така няма и надеждата, че правителствата ще принудят големите компании да оперират по-отговорно, защото според него политиците са просто едни „пешки на корпорациите“. Най-голяма му надежда за промяна обаче се крие в потребителите: „Първо трябва да променим начина на мислене на потребителите, след което корпорациите ще последват, а след това правителството ще последва корпорациите. Те са на последно място“. Последната му поява бе в Ню Йорк, където „Patagonia“ направи премиерата на новия си документален филм относно опасностите за дивата сьомга от рибарници и рибни ферми с отворена мрежа. Филмът, озаглавен „Artifishal“ умишлено е провокативен, казва Шуинар.  „Хората вече не четат и по-често вземат решения, основани на емоции, така че мисля, че филмите са едни от най-добрите начини да се предизвикат емоции в хората“, добави той. Засягането на емоциите на потребителите не е без рискове, разбира се, защото едни от главните клиенти на люпилните за сьомга са любителите на риболова, които са една от основната група потребители на „Patagonia“. Шуинар обаче твърди, че не го е грижа. „Ако загубя от бизнеса си – така да бъде. Аз не вярвам в правенето на… фокус групи и всичките тези неща в стила на  Proctеr&Gamble. Просто го правя!“, каза той. Резултат на същия мироглед бе и решенето му през 2011 година, когато той проведе рекламна кампания по случай „Черния петък“ с подзаглавието „Не купувай това яке“. Тогава рискът се изплати и компанията му спечели 600 000 нови клиенти, a годишните й продажби се увеличиха четири пъти. След 50-годишния активизъм обаче, виждаме, че предприемачът е загубил толкова битки, колкото е спечелил. Някои от най-известните случаи са кампаниите му срещу замърсяването на океана и генно модифицираните храни. Неуспехът, за щастие, не го обезсърчава:

„Ако очаквате само победи, то вие грешите ужасно много. Злото никога не спира и това е просто въпрос на безкрайна борба… борбата е най-важното нещо” Навлизайки в деветото си десетилетие, апетитът на бизнес пионера да промени статуквото изглежда нараства, а не се свива. „Време е марките да предприемат действия от политическа гледна точка, защото потребителите, особено младите, все повече очакват любимите им марки да изразят своята позиция“, твърди той. Той вече е започнал такива действия, тъй като след обявяването на решението на Тръмп да намали корпоративните данъци, „Patagonia“ обяви, че ще дари спестените пари. Така тя добави още 10 милиона долара към даренията си и общата сума, която компанията е дарила за опазване на природата стигна 105 милиона долара. „В края на краищата ние не се нуждаем от тези пари, защото нямаме никакви задължения“, каза той.

Източник: gospodari.com по материал на  The Guardian

Отговори

Курсове по катерене м. май
Курсове по катерене м. май
Публикувано преди 1 седмица

След велигденската ваканция в понеделник 10 май от 19:30 часа започваме с курс "Усъвършенстване "курса е предназначен за хора, които могат да се катерят и осигуряват с долна осигуровка и…

Курсове по катерене м. май
Курсове през м. Март
Курсове през м. Март
Публикувано преди 2 месеца

Във четвъртък 04 от 19:30 часа ще започнем с курс „Начално обучение по катерене„, курсът е за всички които желаят  да започнат да се катерят самостоятелно на изкуствена стена и…

Курсове през м. Март
Курс катерене на скали – Родопи
Курс катерене на скали – Родопи
Публикувано преди 7 месеца

От 13 до 15 ноември организираме курс за катерене на скали. Обучението е подходящо за начинаещи катерачи, които са започнали да катерят на изкуствени стени и желаят да излязат от…

Курс катерене на скали – Родопи
Снимки от Европейската купа в Аугсбург, Германия
Снимки от Европейската купа в Аугсбург, Герма…
Публикувано преди 8 месеца

От 16 до 18 септември в Аугсбург се проведе единствената европейска купа за юноши и девойки в дисциплината трудност за 2020 година. Снимките са от перфектното представяне на националния отбор.

Снимки от Европейската купа в Аугсбург, Герма…
Защо катеренето е спорта за вашите деца
Защо катеренето е спорта за вашите деца
Публикувано преди 8 месеца

Катеренето е млад спорт, който се развива с бързи темпове. След като залите с изкуствени стени се наложиха като основно средство за тренировка и състезания, спорта катерене стана все по…

Защо катеренето е спорта за вашите деца
График на тренировките с деца м. август
График на тренировките с деца м. август
Публикувано преди 9 месеца

Поради лятното работно време на стената през м. август тренировките с децата ще бъдат :
от 15:00- 16:30 часа- понеделник, сряда и петък
от 17:00-19:00 часа - понеделник, вторник, сряда, четвъртък и…

График на тренировките с деца м. август
Курс начално обучение по катерене
Курс начално обучение по катерене
Публикувано преди 10 месеца

На 04 август (вторник) в зала Спортно катерене в Национална спортна академия започва курс по катерене за начинарщи. Заниманията се провеждат всеки вторник и четвъртък от 19:30 до 21:30 часа…

Курс начално обучение по катерене
Снимки от летен катерачен лагер, фотограф Михаила Заркова
Снимки от летен катерачен лагер, фотограф Михаила Заркова
Публикувано преди 10 месеца

Кандидатстване в Катедра Туризъм, Алпинизъм и Ориентиране
Кандидатстване в Катедра Туризъм, Алпинизъм и…
Публикувано преди 11 месеца

Ние преподавателите от катедра TAO в Националана спортна академия разработихме съвременни програми за обучение в четири специалности-Туризъм – Алпинизъм, Туризъм – Ориентиране, Спортно катерене, Спортна анимация в туризма.

Професията треньор по туризъм - алпинизъм…

Кандидатстване в Катедра Туризъм, Алпинизъм и…
Курс начално обучение по катерене
Курс начално обучение по катерене
Публикувано преди 11 месеца

На 09 юни (вторник) в зала Спортно катерене в Национална спортна академия започва курс по катерене за начинарщи. Заниманията се провеждат всеки вторник и четвъртък от 19:30 до 21:30 часа…

Курс начално обучение по катерене
PreviousNext