Чистият стил-история на изкачванията на големите стени със свободно катерене част 1

Написано от stamba | юни 26th, 2011

Статията е прочетена 6095

Във времето на стабилно нарастваща техническа сложност расте изкушението да се разгледа развитието на свободното катерене по големи стени изключително като гонитба на стилове и цифри. Но тази привидна зависимост от цифрите скрива реалните пробиви. Бегъл поглед на трите колоса на Северна Америка –  Йосемицката долина с нейното винаги xубаво време и превъзходен гранит, разрушеният диоритов Блек Каньон в Gunnison и 4346 метровия Diamond на Longs Peak, прекрасно илюстрират широкия спектър от възможности.

El Capitan USA

От различните идеи и стилове, от соло и онсайт до многобройните отборни обсади, се кове мечтата за честна игра, за преминаване на големите стени със свободно катерене. Резултатът от опита за осмисляне на креативния процес на свободното катерене в богуола се изразява в следните изкачвания във времето.

1868-73 год. Австрия

Немецът Herman Von Barth прави многобройни изкачвания в Северен Тирол, най-често солови като например маршрута “Barth Chimney” 4+ категория на трудност, (скалата на UIAA) на Untersberg, Bertechsgarden.

1869 год. Италия

Австрийците Паул Громан, Франц Интеркофлер и Петер Залдер правят заявка за 4 категория, изкачвайки 350 метровата южна стена на Чима Гранде ди Лаваредо в Доломитите.

LE TRE CIME DI LAVAREDO

1881 год.Франция

Александре Буржене с приятелите си – гида Бенедикт Вене и британския “пионер” Алберт Мемъри, правят първото изкачване на скалната кула Грепон. На легендарната скална цепка “Mummery Crack”.Водач по трудният пасаж е бил Бенедикт Вене.

1900 год. Италия

Тита Пяц прави първото солово изкачване по североизточната стена на “Punta Emma”, включително участъка “Piaz Crack” с 5- категория на трудност. Това изкачване на Пяц формира основата на всички солови изкачвания, то е било първото с преминавания на пасажи от тази категория, за което е било необходимо една целенасочена подготовка.

Punta Emma

1901 год. Италия

Първото групово изкачване по 650 метрова южна стена на Мормолада, в което участват французинът Брайтън Беатрис Томосон и гидовете Мишел Бетега и Борторо Загонел. Значителна трудност преставлявала преминаването на гладка камина (за първи път премината соло от Луиджи Рици при по-ранен опит).

1911 год.Италия

Австриецът Паул Пройс преминава повече от 300 маршрута. При първото изкачване на източната стена Campanile Basso, той преминава ключовия пасаж соло от 5 категория, след това, за да демонстрира контрол над ситуацията, слиза пак от там. Повечето изкачвания на Паул Пройс са в солов стил (той е бил един от пионерите на този стил). Повечето от изкачванията му са в солов стил, при който не използва никаква осигуровка при преминаването на трудните пасажи. Неговият метод и за слизане с катерене по самия маршрут не се налага в катерачната общност, огромният риск и опасността на този вид изкачвания не се възприемат и не след дълго, при едно такова изкачване, той загива.

Paul Preuss

Паул Пройс

1913 год. Италия

Ханс Дюлфер прави мощен пробив: със своята свръзка Валтер Фон Бернут преминават 350-метровата западна стена на Чима Гранде, взимайки само два клина и два карабинера за пасажа от 5 категория. През същата година Дюлфер прави впечатляващо изкачване от 6 категория от една кула на друга по южната стена на “Torre del Diavolo”. Дюлфер прилага и една нова техника за преминаване на цепнатини, която се използва и до днес.

1925 год. Италия

1000 метровата северо-западна стена “Civetta”, 5+ е премината чисто от немците Емил Золидел и Густав Летенбауер за рекордните 15 часа. Взимайки предвид отвесните скали и дължината на пасажите по маршрута това вероятно е било най-трудното изкачване в света за този период.

Monte Civetta

1935 год. Франция.

Пиер Ален след целенасочена подготовка във Фонтенбло в свръзка с Раймон Ланинже се изкатерва чисто по северната стена на Пти Дрю. Маршрутът е бил с 6 категория на трудност с дължина 850 метра. Това е било дългоочакваното изкачване на Дрю, за този период скалната игла представлявала един от проблемите в Алпите.

Petit Dru, 3733 м

1952 год.Италия

Австриецът Херман Бул преминава соло чисто (прединмо 6 кат.) 850 метровият маршрут Cassin Rout по северо-източната стена на Пиц Бадиле за 4,30 часа, слиза по северния гребен 5.5 800 метра и се връща с велосипед, по пътя заспива и пада в река “Inn”. С това свое изкачване Херма Бул поставя основите на скоросните солови изкачвания, които ще са актуални за доста по-късен период от евоюцията в Алпинизма.

Пиц Бадиле

1954 год.Франция

Британците Джо Браун и Дон Уиланс преминават западната стена на “Blaitier”. Техният маршрут включва участъка Fissure Brown 6+ кат. на трудност. Пасажът представлява широко отворена цепнатина “офлуид”, при която осигуряването било невъзможно.

1957 год. Италия

Дитер Флан и Валтер Филип прокарват 40 въжета нов маршрут по “Civetta” с пасажи от 6+. Дълго време техният маршрут с считан за най-сложния в Доломитите.

Aiguille de Blaiti?re

1958 год. Норвегия

Арна Рандерс и Ралф Хойбах преминават 1600 метровия маршрут 6-кат. по изпочния контрафорс на Trollveggen

Trollveggen

1959 год. С.А.Щ.

Роял Робонс прави преминаване по “Steck-Salathe” на “Sentien Rosk” чисто, с изключение на 40 футова торцова стена. Едва 11 години след това, през 1970 год. Стив Уансч преминава този участък.

1964 год. Канада

Дон Вокерот преинава Missionary Crack 350 метра 6+кат. в Yamnuska. Веднага след него е Лойд Маккей. Той повтаря маршрута, пропускайки една от хватките на пасажа.

1964 год. С.А.Щ.

Франк Сешрер и Уоли Рид преминават чисто “East Buttress” (7- 13 въжета) на Ел Капитен. Това е било първото изкачване, което преминава митичната 6 категория.

1964 год. С.А.Щ.

Северо-източния катрафорс “Higher Cathedral” (6 кат.13 въжета) е преминат свободно от Франк Сешрер и Джеф Дозиера.

Higher Cathedral

1965 год. С.А.Щ.

Директисимата на северния котрафорс “Middle Cathedral”(7-кат.17 въжета) Франк Сешрер и Ерик Бек преминават чисто за един ден. Този вид скоростни изкачвания за този период са били изключителна рядкост и осъществяването на едно такова изкачване се е считало изключително престижно.

1968 год. Италия

Братята Райнхолд и Гюнтер Меснер преминават по централния контрафорс “Heiligkreuzkofel”. Последователи оценяват маршрута като първата в света 7+категория. С това свое изкачване братята Меснер вдигат летвата, трудността в свободните изкачвания постепенно се повишава.

1971 год. Франция

Великият британец Пат Литълджон със сънародника си Стиф Джон правят по примамлевия “Аmerican Direkt” на Пти Дрю свободно изкатерване 7- кат.850 метра.

1972 год. Канада

Англо-американската група (Пол Брейуел, Дъг Хенек и Дъг Скот) изкачва 1200 метровия кулуар на “Mont Asgard”, 6+кат. свободно за 38 часа. Постепенно скоростните изкачвания заемат все по-актуално място в отчитането на спортните постижения в алпинизма.

1974 год. Патагония

Британецът Мартин Бойсен изкачва за първи път Aguja Innominata, 7- кат.

Aguja Innominata,Patagonia

Ще обобщим за рождена година на тази дисциплина 1869 год., когато австрийският алпинист Поул Грохман и неговите италиански гидове Франц Инерколер и Петер Салчер изкачват страховитата 350 южна стена на Чима Гранде ди Лаваредо в Доломитите. Психологическият замисъл за това свободно изкачване и бил много по-сложен от самото му физическо изпълнение.

В наши дни техният маршрут най-често се използва за слизане от стената, но той е предшественик на съвременните впечатляващи изкачвания по Чима Гранде ди Лаваредо, достигащи категория на чисто преминаване 11-кат. До края на 1960 год. трудността, с която са преодолявали, е била 6-та категория. Започвайки от преодоляване на пасажи от 4-та категория в началото на века, трудност, която е преобладавала във всички класически маршрути към върховете, през годините тя се увеличава успоредно с развитието на технологиите, усъвършенстването на екипировката и съоръженията. Обособява нето на различните течения и стилове в алпинизма определят и постепенното нарастване на трудността. ”Не е толкова важно върху какво се изкачваш, а как го правиш”се превръща в мото на практикуващите катерене. С повишаването на трудността се развива и техниката на катерене, започват да се разработват и едни от първите методики за подготовка. За едно изкачване се води целенасочен тренировъчен процес, разработват се първите полигони за катерене на скали в близост до населените места.

В края на 70-те, в битката под лозунга “Свободно, доколкото е възможно повече” се впускат Марк Хюдън и Макс Джооун. Изглеждало, че Хюдън и Джоун са си поставили за цел да преминат всички признати за невъзможни проекти. Отчети за изкачванията си редовно публикували, както в американските, така и в британските списания, изумявайки въображението на съвременниците си. “Тези момчета бяха истински герои – спомня си Тод Скинар – със своите маршрути те направиха скок в стратосферата”.

2 коментара to “Чистият стил-история на изкачванията на големите стени със свободно катерене част 1”

  1. Благодаря за информацията!!! Сайта е много хубав – ще си го запиша.

  2. ицо стоянов says:

    Браво Стамба. Отлична статия.
    Не бях и чувал за тоя Паул Проис, който за моя изненада се оказа и с лека физическа недостатъчност, която явно компенсира с психика. Все пак наистина не мога да приема по никакъв начин методите му на усъвършенстване на тяло и психика като подготовка соло катерене. Да свалиш 5а+ на скала, при неговото ниво, ми се струва чиста авантюра.

    В България се говори малко за биг уол: необходимо ниво на подготовка, методи на подготовка, задължителен инвентар и маршрутите, по които би могло да се прави, най-вече на местно ниво на Враца.

Отговори

Лятно работно време на станата в НСА
Лятно работно време на стeната в НСА
Публикувано преди 3 седмици

От 29.07 до 01.09 катерачната стена в НСА ще работи от 14:00 до 22:00 часа от понеделник до петък, събота и неделя от 14:00 до 21:00 часа .

Лятно работно време на стeната в НСА
GRIGRI – We climb together
GRIGRI – We climb together
Публикувано преди 1 месец

Сребърен медал за Алекс
Сребърен медал за Алекс
Публикувано преди 2 месеца

От 21 до 23 юни в Остермюндиген, Швейцария се проведе I кръг от европейската купа по спортно катерене в дисциплината трудност за юноши и девойки. След до успешните стартове в д. боулдър,…

Сребърен медал за Алекс
Снимки от Европейската купа в Ostermundigen, Швейцария
Снимки от Европейската купа в Ostermundigen, …
Публикувано преди 2 месеца

Снимки от Европейската купа в Ostermundigen, …
Златен медал за Мартина Бангеева от Имст, Австрия
Златен медал за Мартина Бангеева от Имст, Авс…
Публикувано преди 3 месеца

На 1 и 2 юни в Имст Австрия се проведе Youth Colour Climbing Festival, едно от най-популярните състезания в дисциплината трудност за деца до 14 годишна възраст. За поредна година единствените…

Златен медал за Мартина Бангеева от Имст, Авс…
Курсове по катерене и тренировки за деца през м. Юни
Курсове по катерене и тренировки за деца през…
Публикувано преди 3 месеца

На 28 май (вторник) от 19:30 часа започваме с курс начално обучение по катерене. По време на курса ще научим основите на  катерене, осигураване с горна, долна осигуровка, както и…

Курсове по катерене и тренировки за деца през…
ЗАЩО ОСНОВАТЕЛЯТ НА „PATAGONIA“ ИВОН ШУИНАР СМЯТА, ЧЕ СЪВРЕМЕННИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ УНИЩОЖАВА ПЛАНЕТАТА?
ЗАЩО ОСНОВАТЕЛЯТ НА „PATAGONIA“ СМЯТА, ЧЕ СЪВ…
Публикувано преди 3 месеца

Ивон Шуинар не изглежда като стеротипния успешен предприемач, нито на външен вид, нито когато говори, пише The Guardian. Основателят на американската марка за облекло "Patagonia" вярва, че оценките на фондовия пазар и…

ЗАЩО ОСНОВАТЕЛЯТ НА „PATAGONIA“ СМЯТА, ЧЕ СЪВ…
Александра Тоткова с бронзов медал от Грац, Австрия
Александра Тоткова с бронзов медал от Грац, А…
Публикувано преди 3 месеца

От 10 до 12 май в Грац, Австрия се проведе вторият кръг от Европейския шампионат в дисциплината "Боулдър"за юноши и девойки. В състезаноето участваха 328 състезатели от всички най-добри катерачни…

Александра Тоткова с бронзов медал от Грац, А…
Гледайте EUROPEAN YOUTH CUP BOULDER 2019 | Graz (AUT)
Гледайте EUROPEAN YOUTH CUP BOULDER 2019 | Graz (AUT)
Публикувано преди 3 месеца

Резултати вижте -  ТУК

Програма на състезанието:
Saturday, May 11th 2019

08:00 – 10:15 Contest Youth B female
10:25 – 12:45 Contest Youth B male
12:55 – 15:10 Contest Youth A female
15:20 – 17:10 Contest…

Европейската купа по боулдър за юноши и девойки Соре, Португалия
Европейската купа по боулдър за юноши и девой…
Публикувано преди 3 месеца

От 26 до 28 април в Соре, Португалия се проведе първи кръг от европейската купа в дисциплината боулдър за юноши и девойки. България бе представена от 6 състезатели в три…

Европейската купа по боулдър за юноши и девой…
PreviousNext