Чистият стил-история на изкачванията на големите стени със свободно катерене част 1

Написано от stamba | юни 26th, 2011

Статията е прочетена 7191

Във времето на стабилно нарастваща техническа сложност расте изкушението да се разгледа развитието на свободното катерене по големи стени изключително като гонитба на стилове и цифри. Но тази привидна зависимост от цифрите скрива реалните пробиви. Бегъл поглед на трите колоса на Северна Америка –  Йосемицката долина с нейното винаги xубаво време и превъзходен гранит, разрушеният диоритов Блек Каньон в Gunnison и 4346 метровия Diamond на Longs Peak, прекрасно илюстрират широкия спектър от възможности.

El Capitan USA

От различните идеи и стилове, от соло и онсайт до многобройните отборни обсади, се кове мечтата за честна игра, за преминаване на големите стени със свободно катерене. Резултатът от опита за осмисляне на креативния процес на свободното катерене в богуола се изразява в следните изкачвания във времето.

1868-73 год. Австрия

Немецът Herman Von Barth прави многобройни изкачвания в Северен Тирол, най-често солови като например маршрута “Barth Chimney” 4+ категория на трудност, (скалата на UIAA) на Untersberg, Bertechsgarden.

1869 год. Италия

Австрийците Паул Громан, Франц Интеркофлер и Петер Залдер правят заявка за 4 категория, изкачвайки 350 метровата южна стена на Чима Гранде ди Лаваредо в Доломитите.

LE TRE CIME DI LAVAREDO

1881 год.Франция

Александре Буржене с приятелите си – гида Бенедикт Вене и британския “пионер” Алберт Мемъри, правят първото изкачване на скалната кула Грепон. На легендарната скална цепка “Mummery Crack”.Водач по трудният пасаж е бил Бенедикт Вене.

1900 год. Италия

Тита Пяц прави първото солово изкачване по североизточната стена на “Punta Emma”, включително участъка “Piaz Crack” с 5- категория на трудност. Това изкачване на Пяц формира основата на всички солови изкачвания, то е било първото с преминавания на пасажи от тази категория, за което е било необходимо една целенасочена подготовка.

Punta Emma

1901 год. Италия

Първото групово изкачване по 650 метрова южна стена на Мормолада, в което участват французинът Брайтън Беатрис Томосон и гидовете Мишел Бетега и Борторо Загонел. Значителна трудност преставлявала преминаването на гладка камина (за първи път премината соло от Луиджи Рици при по-ранен опит).

1911 год.Италия

Австриецът Паул Пройс преминава повече от 300 маршрута. При първото изкачване на източната стена Campanile Basso, той преминава ключовия пасаж соло от 5 категория, след това, за да демонстрира контрол над ситуацията, слиза пак от там. Повечето изкачвания на Паул Пройс са в солов стил (той е бил един от пионерите на този стил). Повечето от изкачванията му са в солов стил, при който не използва никаква осигуровка при преминаването на трудните пасажи. Неговият метод и за слизане с катерене по самия маршрут не се налага в катерачната общност, огромният риск и опасността на този вид изкачвания не се възприемат и не след дълго, при едно такова изкачване, той загива.

Paul Preuss

Паул Пройс

1913 год. Италия

Ханс Дюлфер прави мощен пробив: със своята свръзка Валтер Фон Бернут преминават 350-метровата западна стена на Чима Гранде, взимайки само два клина и два карабинера за пасажа от 5 категория. През същата година Дюлфер прави впечатляващо изкачване от 6 категория от една кула на друга по южната стена на “Torre del Diavolo”. Дюлфер прилага и една нова техника за преминаване на цепнатини, която се използва и до днес.

1925 год. Италия

1000 метровата северо-западна стена “Civetta”, 5+ е премината чисто от немците Емил Золидел и Густав Летенбауер за рекордните 15 часа. Взимайки предвид отвесните скали и дължината на пасажите по маршрута това вероятно е било най-трудното изкачване в света за този период.

Monte Civetta

1935 год. Франция.

Пиер Ален след целенасочена подготовка във Фонтенбло в свръзка с Раймон Ланинже се изкатерва чисто по северната стена на Пти Дрю. Маршрутът е бил с 6 категория на трудност с дължина 850 метра. Това е било дългоочакваното изкачване на Дрю, за този период скалната игла представлявала един от проблемите в Алпите.

Petit Dru, 3733 м

1952 год.Италия

Австриецът Херман Бул преминава соло чисто (прединмо 6 кат.) 850 метровият маршрут Cassin Rout по северо-източната стена на Пиц Бадиле за 4,30 часа, слиза по северния гребен 5.5 800 метра и се връща с велосипед, по пътя заспива и пада в река “Inn”. С това свое изкачване Херма Бул поставя основите на скоросните солови изкачвания, които ще са актуални за доста по-късен период от евоюцията в Алпинизма.

Пиц Бадиле

1954 год.Франция

Британците Джо Браун и Дон Уиланс преминават западната стена на “Blaitier”. Техният маршрут включва участъка Fissure Brown 6+ кат. на трудност. Пасажът представлява широко отворена цепнатина “офлуид”, при която осигуряването било невъзможно.

1957 год. Италия

Дитер Флан и Валтер Филип прокарват 40 въжета нов маршрут по “Civetta” с пасажи от 6+. Дълго време техният маршрут с считан за най-сложния в Доломитите.

Aiguille de Blaiti?re

1958 год. Норвегия

Арна Рандерс и Ралф Хойбах преминават 1600 метровия маршрут 6-кат. по изпочния контрафорс на Trollveggen

Trollveggen

1959 год. С.А.Щ.

Роял Робонс прави преминаване по “Steck-Salathe” на “Sentien Rosk” чисто, с изключение на 40 футова торцова стена. Едва 11 години след това, през 1970 год. Стив Уансч преминава този участък.

1964 год. Канада

Дон Вокерот преинава Missionary Crack 350 метра 6+кат. в Yamnuska. Веднага след него е Лойд Маккей. Той повтаря маршрута, пропускайки една от хватките на пасажа.

1964 год. С.А.Щ.

Франк Сешрер и Уоли Рид преминават чисто “East Buttress” (7- 13 въжета) на Ел Капитен. Това е било първото изкачване, което преминава митичната 6 категория.

1964 год. С.А.Щ.

Северо-източния катрафорс “Higher Cathedral” (6 кат.13 въжета) е преминат свободно от Франк Сешрер и Джеф Дозиера.

Higher Cathedral

1965 год. С.А.Щ.

Директисимата на северния котрафорс “Middle Cathedral”(7-кат.17 въжета) Франк Сешрер и Ерик Бек преминават чисто за един ден. Този вид скоростни изкачвания за този период са били изключителна рядкост и осъществяването на едно такова изкачване се е считало изключително престижно.

1968 год. Италия

Братята Райнхолд и Гюнтер Меснер преминават по централния контрафорс “Heiligkreuzkofel”. Последователи оценяват маршрута като първата в света 7+категория. С това свое изкачване братята Меснер вдигат летвата, трудността в свободните изкачвания постепенно се повишава.

1971 год. Франция

Великият британец Пат Литълджон със сънародника си Стиф Джон правят по примамлевия “Аmerican Direkt” на Пти Дрю свободно изкатерване 7- кат.850 метра.

1972 год. Канада

Англо-американската група (Пол Брейуел, Дъг Хенек и Дъг Скот) изкачва 1200 метровия кулуар на “Mont Asgard”, 6+кат. свободно за 38 часа. Постепенно скоростните изкачвания заемат все по-актуално място в отчитането на спортните постижения в алпинизма.

1974 год. Патагония

Британецът Мартин Бойсен изкачва за първи път Aguja Innominata, 7- кат.

Aguja Innominata,Patagonia

Ще обобщим за рождена година на тази дисциплина 1869 год., когато австрийският алпинист Поул Грохман и неговите италиански гидове Франц Инерколер и Петер Салчер изкачват страховитата 350 южна стена на Чима Гранде ди Лаваредо в Доломитите. Психологическият замисъл за това свободно изкачване и бил много по-сложен от самото му физическо изпълнение.

В наши дни техният маршрут най-често се използва за слизане от стената, но той е предшественик на съвременните впечатляващи изкачвания по Чима Гранде ди Лаваредо, достигащи категория на чисто преминаване 11-кат. До края на 1960 год. трудността, с която са преодолявали, е била 6-та категория. Започвайки от преодоляване на пасажи от 4-та категория в началото на века, трудност, която е преобладавала във всички класически маршрути към върховете, през годините тя се увеличава успоредно с развитието на технологиите, усъвършенстването на екипировката и съоръженията. Обособява нето на различните течения и стилове в алпинизма определят и постепенното нарастване на трудността. ”Не е толкова важно върху какво се изкачваш, а как го правиш”се превръща в мото на практикуващите катерене. С повишаването на трудността се развива и техниката на катерене, започват да се разработват и едни от първите методики за подготовка. За едно изкачване се води целенасочен тренировъчен процес, разработват се първите полигони за катерене на скали в близост до населените места.

В края на 70-те, в битката под лозунга “Свободно, доколкото е възможно повече” се впускат Марк Хюдън и Макс Джооун. Изглеждало, че Хюдън и Джоун са си поставили за цел да преминат всички признати за невъзможни проекти. Отчети за изкачванията си редовно публикували, както в американските, така и в британските списания, изумявайки въображението на съвременниците си. “Тези момчета бяха истински герои – спомня си Тод Скинар – със своите маршрути те направиха скок в стратосферата”.

2 коментара to “Чистият стил-история на изкачванията на големите стени със свободно катерене част 1”

  1. Благодаря за информацията!!! Сайта е много хубав – ще си го запиша.

  2. ицо стоянов says:

    Браво Стамба. Отлична статия.
    Не бях и чувал за тоя Паул Проис, който за моя изненада се оказа и с лека физическа недостатъчност, която явно компенсира с психика. Все пак наистина не мога да приема по никакъв начин методите му на усъвършенстване на тяло и психика като подготовка соло катерене. Да свалиш 5а+ на скала, при неговото ниво, ми се струва чиста авантюра.

    В България се говори малко за биг уол: необходимо ниво на подготовка, методи на подготовка, задължителен инвентар и маршрутите, по които би могло да се прави, най-вече на местно ниво на Враца.

Отговори

Курс катерене на скали – Родопи
Курс катерене на скали – Родопи
Публикувано преди 4 месеца

От 13 до 15 ноември организираме курс за катерене на скали. Обучението е подходящо за начинаещи катерачи, които са започнали да катерят на изкуствени стени и желаят да излязат от…

Курс катерене на скали – Родопи
Снимки от Европейската купа в Аугсбург, Германия
Снимки от Европейската купа в Аугсбург, Герма…
Публикувано преди 5 месеца

От 16 до 18 септември в Аугсбург се проведе единствената европейска купа за юноши и девойки в дисциплината трудност за 2020 година. Снимките са от перфектното представяне на националния отбор.

Снимки от Европейската купа в Аугсбург, Герма…
Защо катеренето е спорта за вашите деца
Защо катеренето е спорта за вашите деца
Публикувано преди 5 месеца

Катеренето е млад спорт, който се развива с бързи темпове. След като залите с изкуствени стени се наложиха като основно средство за тренировка и състезания, спорта катерене стана все по…

Защо катеренето е спорта за вашите деца
График на тренировките с деца м. август
График на тренировките с деца м. август
Публикувано преди 7 месеца

Поради лятното работно време на стената през м. август тренировките с децата ще бъдат :
от 15:00- 16:30 часа- понеделник, сряда и петък
от 17:00-19:00 часа - понеделник, вторник, сряда, четвъртък и…

График на тренировките с деца м. август
Курс начално обучение по катерене
Курс начално обучение по катерене
Публикувано преди 7 месеца

На 04 август (вторник) в зала Спортно катерене в Национална спортна академия започва курс по катерене за начинарщи. Заниманията се провеждат всеки вторник и четвъртък от 19:30 до 21:30 часа…

Курс начално обучение по катерене
Снимки от летен катерачен лагер, фотограф Михаила Заркова
Снимки от летен катерачен лагер, фотограф Михаила Заркова
Публикувано преди 8 месеца

Кандидатстване в Катедра Туризъм, Алпинизъм и Ориентиране
Кандидатстване в Катедра Туризъм, Алпинизъм и…
Публикувано преди 8 месеца

Ние преподавателите от катедра TAO в Националана спортна академия разработихме съвременни програми за обучение в четири специалности-Туризъм – Алпинизъм, Туризъм – Ориентиране, Спортно катерене, Спортна анимация в туризма.

Професията треньор по туризъм - алпинизъм…

Кандидатстване в Катедра Туризъм, Алпинизъм и…
Курс начално обучение по катерене
Курс начално обучение по катерене
Публикувано преди 9 месеца

На 09 юни (вторник) в зала Спортно катерене в Национална спортна академия започва курс по катерене за начинарщи. Заниманията се провеждат всеки вторник и четвъртък от 19:30 до 21:30 часа…

Курс начално обучение по катерене
Непобедим 8c за Ники Русев
Непобедим 8c за Ники Русев
Публикувано преди 9 месеца

След двумесечно недокосване до скала, "помпане" на дъска и интензивно ОФП, Ники Русев показа едно невероятно ниво. В рамките на две седмици катерене в пещерата "Проходна" край с. Карлуково, Ники…

Непобедим 8c за Ники Русев
Алекс с първото си 9а
Алекс с първото си 9а
Публикувано преди 12 месеца

Беше въпрос на време това да се случи, Александра Тоткова стана първата българка от родната ни катерачна школа изкатерила маршрут с категория 9а, а също и първия български катерач преминал…

Алекс с първото си 9а
PreviousNext