Съдбата на катерачките

Написано от fazata | декември 31st, 2010

Статията е прочетена 19474

Съдбата на катерачките

(Милкана Русева)

„О, слабост, твоето име е жена!”

Уйлям Шекспир

От край време катерачите (по новому) или алпинистите (по старому) знаят, че жените идват в средите с цел да ги омагьосат и в крайна сметка откъснат от същите тези среди. Въпреки това, до ден днешен катерачите (по новому) или алпинистите (по старому) попадат неизбежно в мрежите на русалките. Последващите събития обаче обикновено са драматични и за двете страни.

с. Кастраски, Метеора, Гърция

Жените в катерачните среди биват най-общо 2 вида:

Жени от 1-ви вид: те идват с ясната и конкретна цел „ да си хванат готино гадже” и се ориентират бързо в обстановката. Действат директно: след „Ай, ой, колко страшно, колко яко!” хвърлят примката на врата на жертвата и бързо започват да я затягат, използвайки всевъзможни женски средства, за да откъснат по най-бързия начин любимия от любимите му занимания.

Жени от 2-ри вид: те идват с неясната цел за търсене на нестандартни преживявания – било то с катерач без катерене или с катерач плюс катерене и са неориентирани. Жените, които имат гадже извън средите и решат да се занимават с катерене, скоропостижно или сменят гаджето с катерач и влизат във втората група, или зарязват катеренето. Правило 1: „Жена, която се катери, няма абсолютно никакъв шанс да задържи гадже, което не се катери”. (София Фотева)
Редките изключения потвърждават правилото и не разчитайте да сте от тях.

Цараноро о. Мадагаскар

Тук ще разглеждаме съдбата само на жените от втория вид, защото тези от първи вид по принцип не влизат в графата „катерачки”, така че техните съдби, макар и не по-малко драматични, са предмет на изследване в друг труд.

Ако сте жена, за вас е много по-лесно да навлезете в този „мъжки” спорт, отколкото за екземплярите от мъжки пол. Дори да не сте с външност на топ модел, едва ли някой би отказал своето съдействие на едно новопоявило се девойче да стане бъдещата Лин Хил. Съкровена мечта на всяко мъжко катерачно сърце е да се сдобие с катереща половинка, съпричастна към терзанията на неговата нежна, крехка и ранима душа. Тези, които твърдят, че не им трябва катерачка за гадже, го казват само от завист към тези, които са се сдобили с такова!

Но ВНИМАНИЕ! Трябва да сте наясно от самото начало, че този спорт неизбежно отнема два съществени за всяка средностатистическа жена атрибута:  нежните и меки ръце  – „визитната картичка на всяка дама” и пищния бюст (ако изобщо имате такъв). За сметка на това след време може да се сдобиете с „гръб като  гардероб”, фокусиращ завистливи мъжки погледи.

Катерене в планината на францъзите о. Мадагаскар

Попаднали веднъж в средите, първоначално сте в еуфория. Този „еуфоричен период” е наричан също „геройски период”, понеже еуфорията води до безпаметен героизъм. Затова силно препоръчително е първоначално да изкарате някакъв курс, за да придобиете известна представа за катеренето и най-вече за осигуряването. След което пред вас се откриват няколко варианта за развитие:

1-ви вариант: Стреляте право в десятката, омайвайки някой от „майсторите”. Така ще катерите при относителна безопасност – любимият няма да остави „котенцето” да се утрепе, но най-вече ще се радвате на завистта на другите начинаещите катерачки (неначинаещите може вече да са се опарили, така че те няма за какво да завиждат…). При този вариант обаче автоматично заемате мястото на вечно втория в свръзката, а времето, през което ще осигурявате, гарантирано ще бъде в пъти по-дълго от времето, през което ще катерите. Правило 2. Всеизвестно е, че мъжете по принцип са егоисти, но катерачите са от най-изявените такива. Следователно че вашият катерачен Бог определено ще мисли повече за своето задобряване, отколкото за вашето и ще ви мъкне на обекти и маршрути, подходящи само за богове. Малкото време, през което уж ще катерите, всъщност ще премине в безнадеждно драпане със зъби и нокти на установка по маршрут с поне 2 цели френски категории над реалното ви ниво.

Camp Catta о. Мадагаскар

2-ри вариант: Почвате да катерите с младеж (и) и/или с девойки на вашето ниво, лутайки се заедно в тъмнината. Положителното е, че ще катерите където искате, но пък няма да има кой да ви казва как да катерите и рискът да тъпчете на едно място, търкайки пак някой тур на установка, отново е голям. В този вариант задължително е да се научите под ръководство на добър инструктор поне как правилно да се осигурявате, защото катеренето е било и си остава рисков спорт.

3-ти вариант: омагьосвате някой истински алпинист, безстрашен покорител на високи върхове, от тези, които носят на лицето си брада, а в еспадрилите – чорапи или казано накратко алпинюга. Той може да няма високо катерачно ниво, но пък с него катеренето е романтично. Алпинистът ще почне да ходи с вас „на зала” (това, разбира се, само докато ви свали), а вие ще разберете що е то алпийски маршрут и  ще се чувствате горди, че до вас стои истински герой, а не някой лигльо.

Който и вариант да изберете, много важно е да поемете възможно най-рано инициативата в свои ръце и вие да диктувате парада в смисъл на: къде, кога и какво ще се катери, независимо имате ли или не собствен инвентар. Важно е също от самото начало да „водите”, защото свикнете ли веднъж с катеренето с горна осигуровка, после може да се окаже почти невъзможно да катерите на „острия” край на въжето.  Правилата на играта изискват катерене с долна осигуровка, иначе автоматично попадате в графата „фенки”, а не „катерачки”. В което всъщност лошо няма…

Kaga Pamari Mali

След еуфорията идва разочарованието. Като някои се разочароват първо от „ограничените“ катерачи, след това от „тъпото” катерене, а други  – в обратна последователност. На този етап има също няколко варианта за ход на действието:

1-ви вариант: напускате средите, съжалявайки за безвъзвратно пропиляното време и ако все още не се сте повяхнало цвете си намирате стабилен партньор с лъскав автомобил и банкова сметка.

2-ри вариант: катеренето вече не ви влече и решавате, че е крайно време и любимото същество да престане да се занимава с глупости. Използвайки всевъзможни средства, започвате да го обезличавате. Вашият успех в това начинание е пряко зависим от това, до каква степен Той е заразен с катерачния вирус, така че внимавайте все пак. Защото ако е тежък случай, след няколкоседмична или дори няколкогодишна душевна борба, може да реши, че за него още има синьо небе и просто да си тръгне, оставяйки ви с 1-2 невръстни дечица в ръце.

3 вариант:  катеренето вече не ви е интересно, но любовта към вашия Аполон не ви напуска. Един прекрасен ден тестът за бременност се оказва положителен и въпросът какви памперси да купите напълно измества въпроса какви еспадрили да си купите. Но понеже истински го обичате, приемате Той да продължи да катери, заемайки жертвоготовно мястото край печката. Само че, сега пък на него вече не сте му интересна. И Той намира нова муза, която да го вдъхновява. Това е и най-тъжното развитие на нещата, но за съжаление, не най-рядко срещаното…

В някои случаи, макар и по-редки, разочарование от катеренето така и не идва. Т.е. на вас продължава да ви се катери, дори с 1-2-3… дечица. Тази ситуация е съпътствана с бурни конфликти: както между двамата партньори, така и вътрешно душевни конфликти, като вие със сигурност ще страдате повече.  Защото, както казва един небезизвестен български алпинист и ски-алпинист „То не случайно се казва „майчин инстинкт”, а не „бащин инстинкт”. Т.е. поради съществуването на „майчиния инстинкт” и отсъствието дори само като понятие на „бащин инстинкт”, контрата винаги ще е у вас (правило 3). Наличието на баба, която от време на време да „поема“ децата е задължително, иначе ситуацията рискува да излезе от контрол…

Към лагер 1 на вр. Ленин Памир

При всички случаи съдбата на катерачките е нерадостна и драматична. Тя е изпълнена с терзания, угризения, душевни и физически мъки, особено на по-късен етап.

Изводът: ако още не сте „хлътнали” яко в катеренето, може би е по-добре да се ориентирате към друг спорт и други „среди”…  Ако вече сте много „зависими” и „абстиненцията” от катеренето води до тежка депресия и мисли за самоубийство, не ви остава друго, освен да продължите борбата (с туровете, с килограмите, с любимия, с домашните на децата…).

автор: Милкана Русева

снимки: Станимир Желязков

23 коментара to “Съдбата на катерачките”

 1. Ели says:

  Нечовешки искрена статия, даваща отговори на всички екзистенциални въпроси, който занимават катерачките и тези около тях. Браво Милк!

 2. Himalomi says:

  You made my day! както се казва на чист български език! Страшно ме развеселихте

 3. Just Me says:

  Скучно. Тъпо. Тривиално.

 4. Дамянов says:

  Мироглед създаден в годините на Социализма.Създаваха тъпи спортисти ,машини за катерене, без всякакъв духовен мир.

  Колко далеч от дълбоката философия на Стефан Попов,основателят на БПК.

 5. brunio says:

  струва ми се, че тази женица е лишена от всякаква душевна красота,за да цапоти така

 6. Аман от псевдо мъдреци,който се опитват да си пробутат личните преживявания като екзистенциална истина.Снимките обаче ги бива 🙂

 7. natallim says:

  az sam jena i katerja…i tova njama nisto obsto s tarseneto na partnior ili s otnoshenijata jeni-maje. ne sam sklonna i da izbiram koito i da e ot vashite varianti – mnogo podzenjavate jenite kato zjalo i jenite – katerachi v chastnost. njamame nujda ot njakoi geroi da ni vodi po skalite…da…njakoi izbirat tozi pat, te biha go izbrali vav vsjakakva situazija, no te si znajat kakvo poluchavat v kraina smetka. az sam na skalite za sebe si i to e otgovor na vatreshna potrebnost i savpadenie na iziskvanijata na setivata mi i tova, koeto visochinata, usilieto i riskat predlagat. nisto i nikoi ne bi mogal da mi go otneme. razbiram, che imate opit i estestveno imate pravo na mnenie i savet. malko poveche uvajenie kam sebe si i drugite jeni ste e dobre.

 8. Стан says:

  Ако такава е съдбата ми по-добре още сега да се развържа и да скоча от някоя скала! Много песимистично! Все едно жените сме нисши същества, създадени да страдат и неспособни да проумеят красотата на катеренето. Какво ли можем да правим на скалите, освен да осигуряваме, да зяпаме гърба на някой катерач (въпреки, че може би имаме по-голям) и да се чудим как да замъкнем някоя жертва от мъжки пол вкъщи, за да я откажем завинаги от „тъпото катерене“ и да се превърнем в средностатистическа двойка, за което тайно си мечтаем!!!!!!

 9. firely7 says:

  Много ми е интересно авторката на статията към коя категория спада???….освен това мисля,че е абсолютно естествено и нормално да си търсиш приятели(независимо дали интимни или не),с които имате сходни интереси и хобита-независимо дали става дума-за катерене или шах.Защо е нужен целият този негативизъм към жените,които катерят-в крайна сметка всеки си има право да си търси щастието както той намери за добре.А аз си мислих,че алпинистите са отворени и освободени от подобни мисли и заключения,хора.Вероятно авторката е имала горчив личен опит с някоя мадама,което я е провокирало да напише тази статия.Съжалявам,но човек трябва да е изпълнен с мъдрост и позитивизъм и да е над подобни коментари,характерни за „дребните души“.Нали в крайна сметка за това катерим-да се усъвършенстваме и да бъдем по-добри и по-големи хора?
  P.S.
  Мен приятелка ме заведе за пръв път,повечето,които са ме учили са жени,първото ми качване на скала беще с приятелка и към всички тях съм изградила много силна връзка и…,честно предпочитам да катеря с жена в свръзка(и не съм хомосексуална).За жалост жените-катерачки не са толкова много,но този спорт в България тепърва започва да се развива,така че съм оптимистично настроена

 10. Silviya says:

  Евала Милкана! Статията е страшна !

 11. tony says:

  Хмм, избиване на може би някакъв комплек или завист към красивите и нежни същества, т.е. жените. Катеря от година и за мен по-хубав начин за премахване на стреса в ежедневния забързан и снобски живот, от катеренето до този момент не съм срещнала. И повяравйте ми не съм отишла в залата с цел да си търся гадже, целта определено е друга и тя е в душевния мир със себе си. За мен катеренето е невероятно интелигентен спорт, кара те да мислиш, и тези песимистични изказвания, определено ме натъжават. Катеренето е не само трупане на маса и развиване на мускули. Смятам че в този спорт и начин на живот няма място за ограничено мислене и разделения, на пол, възраст и всякакви подобни… Тук става въпрос за духовно, умствено и визическо израстване на всеки човек.
  Цитат: „Но ВНИМАНИЕ! Трябва да сте наясно от самото начало, че този спорт неизбежно отнема два съществени за всяка средностатистическа жена атрибута: нежните и меки ръце – „визитната картичка на всяка дама” и пищния бюст (ако изобщо имате такъв).“:
  Е мазолите по ръцете са неизбежни, но имам пищен бюст, който повярвайте ми стана още по пищено от преди 🙂 за което съм щастлива.

 12. Grimalkin says:

  Милкана, много вярно, но се отнася за старите времена и старите катеарчи. 😉 Моята мечта от дете беше да се катеря, което и стана, обаче щеше да е много по-рано, ако не беше вашето (на „средите“) отношение към жените. Защо не свикнете с мисълта, че една жена може да иска просто да катери, а не да си търси ебане и ебатели по камънака? Има и по-романтични места за зачукаш някого, ако толкова те сърби между краката. Но и сега ми е много трудно да се оправям с него, колкото и да се старая да не ми личи. Трябва ли непременно да съм нечие гадже, за да се навие някой да ме учи? Или курса по катерене трябва непременно да завърши с нечие изчукване, за да остане една девойка в въпросните „среди“?
  И друго нещо, в днешни времена няма такъв натиск върху катерачите за спортни постижения, защото границите са отворени и екипировката е достъпна, стига да можеш да си я позволиш. 🙂 На мене например просто ми харесва танца със скалата, а не напъна да съм по-добра от всеки и от всички. Поколенията след нас се катрерят все повече за удоволствие, отколкото за да се доказват и така и трябва да бъде. Никой не е по-велик от планината.
  И последно и тук вече се смея на глас докато го пиша, вече оформен бюст няма как да намалее от катерене. Ако дамата драстично свали килограми, може да поувисне, но това пък се компенсира от развиването на гръдните мускули, а да изчезне съвсем… :))) И слава на всевишните. 😉

 13. Много ме развесели тази статия. Няма никакво значение „преди“ или за сега“. Мисля, че доста хора според коментарите не са разбрали или приемат лично статията. В нея са си застъпени почти всички драматични, ако не и всички, страни на катеренето в Бг, които аз също се сблъсках и все още се, след като попаднах в средата (макар това да трябваше да стане по-рано). Може и една жена просто да си катери,но как да стане, като някой трябва да държи въжето?!

 14. Павлинка says:

  Абе, статийката е доста черногледа, малко субективна, сексистка, но добра, не мога да си кривя душата. Но малко правя аналогия с това, когато една зряла жена съветва( макар и добронамерено) по-младата си приятелка да се пази от мъжете, че те са“ гадове“ и на тях не може да се вярва, базирайки се на собствения си горчив опит. И така да посее семето на съмнението във влюбеното й и се още ненарането й сърце. Това е опитът на авторката, не означава, обаче, че переспективата за всички дами е такава. Аз не знам за какво отидох там и до ден днешен нямам отговор( както на всички хубави неща в живота ми попадам случайно). Беше ме толкова страх в началото( а и не само), че ми беше все едно какви същества има долу мъже ли, жени ли, хуманоиди ли, все ми беше та’я. После като посвикнах и се поогледах си казах- ЯЯяя, ама тука имало И мъже. При това с добре оформени тела. ААааа, добре, даже много добре. Не мога да твърдя обратното, защото като една истинска жена имам инстикт да надушвам силните мъже. Но под силни не разбирай само планината от мускули. А духа, волята, преодоляването на нормалния инстинкт за самосъхранение, стремежът да раз Иначе щях да ходя във фитнеса, а в бойните спортове, които практикувах има не малко яки мъже.

 15. Момчил says:

  Малииииииииииииииииии Милакана май-май е разчоплила болезнена тема…гледам бая народ се е разпознал в по-горните редове. Но, спор няма – катеренето не е зумба или водна аеробика – иска се отдаденост и жертви (под формата на букет от фенотипни аберации – пръсти кебабчета, голям гръб, смръдливи крака и мнооого други).

  Браво Милкана, с тая статия уби кифлите с лизгара 🙂

 16. yubee says:

  дойдох на този линк след като прочетох ‘Съдбата на катеричките…’ 😛 скуилс

 17. Уйларипи says:

  Уйлям Шекспир!
  Не искам да ставам дребнава, есето си го бива, но какво ще правите този Уйкенд?

 18. Nadia says:

  Браво за статията. Макар и да излежда черногледа в нея има много истина 🙂
  Само си мисля, че това което пише не важи само за катеренето. Важи и за много други начинания. Направо ми изглежда почти универсално само сменяш катерене със спелеология, та дори и с археология и всякакви други обсебващи хобита 🙂

 19. Начинаеща says:

  Здравейте, искам и аз да споделя опита си с катеренето.
  Записах се на курс, защото от известно време имам розови сънища с катерачи. Всяка нощ сънувам как опитен алпинюга ме връзва с котвен възел за кревата и ме обладава. Вече 2 месеца ходя на зала, обаче още никой не е пожелал да ме изкатери. Моля, по-опитните катерачки да споделят някакви тактики за привличане на катерачи.
  Благодаря предварително за съветите.

  Да опитам на катеренето вкуса, искам бурно алпинюга да ме друса.
  На палатка, на скали искам аз до ранни зори.

 20. Milena says:

  Жената е написала нещо хумористично с елементи на реализъм и повлече невероятни коментари.
  Може би това означава, че го е написала добре 🙂 Никой не коментира и не спори по скучни теми.

 21. Милкано! Обичам те!!
  Направи ми вечерта! хаха
  А това, че хорицата се взимат твърде на сериозно – техен си проблем!? 😉

  Коко

 22. Красимир says:

  Много вярно и добре написано! Браво Милк, разсмя ме и ме разплака едновременно с това писание!

 23. Орлин Чачановски says:

  Трябва да имате поне 10 години в тези среди, за да разберете това есе. Браво!

Отговори

Курс катерене на скали – Родопи
Курс катерене на скали – Родопи
Публикувано преди 3 месеца

От 13 до 15 ноември организираме курс за катерене на скали. Обучението е подходящо за начинаещи катерачи, които са започнали да катерят на изкуствени стени и желаят да излязат от…

Курс катерене на скали – Родопи
Снимки от Европейската купа в Аугсбург, Германия
Снимки от Европейската купа в Аугсбург, Герма…
Публикувано преди 4 месеца

От 16 до 18 септември в Аугсбург се проведе единствената европейска купа за юноши и девойки в дисциплината трудност за 2020 година. Снимките са от перфектното представяне на националния отбор.

Снимки от Европейската купа в Аугсбург, Герма…
Защо катеренето е спорта за вашите деца
Защо катеренето е спорта за вашите деца
Публикувано преди 4 месеца

Катеренето е млад спорт, който се развива с бързи темпове. След като залите с изкуствени стени се наложиха като основно средство за тренировка и състезания, спорта катерене стана все по…

Защо катеренето е спорта за вашите деца
График на тренировките с деца м. август
График на тренировките с деца м. август
Публикувано преди 6 месеца

Поради лятното работно време на стената през м. август тренировките с децата ще бъдат :
от 15:00- 16:30 часа- понеделник, сряда и петък
от 17:00-19:00 часа - понеделник, вторник, сряда, четвъртък и…

График на тренировките с деца м. август
Курс начално обучение по катерене
Курс начално обучение по катерене
Публикувано преди 6 месеца

На 04 август (вторник) в зала Спортно катерене в Национална спортна академия започва курс по катерене за начинарщи. Заниманията се провеждат всеки вторник и четвъртък от 19:30 до 21:30 часа…

Курс начално обучение по катерене
Снимки от летен катерачен лагер, фотограф Михаила Заркова
Снимки от летен катерачен лагер, фотограф Михаила Заркова
Публикувано преди 6 месеца

Кандидатстване в Катедра Туризъм, Алпинизъм и Ориентиране
Кандидатстване в Катедра Туризъм, Алпинизъм и…
Публикувано преди 7 месеца

Ние преподавателите от катедра TAO в Националана спортна академия разработихме съвременни програми за обучение в четири специалности-Туризъм – Алпинизъм, Туризъм – Ориентиране, Спортно катерене, Спортна анимация в туризма.

Професията треньор по туризъм - алпинизъм…

Кандидатстване в Катедра Туризъм, Алпинизъм и…
Курс начално обучение по катерене
Курс начално обучение по катерене
Публикувано преди 8 месеца

На 09 юни (вторник) в зала Спортно катерене в Национална спортна академия започва курс по катерене за начинарщи. Заниманията се провеждат всеки вторник и четвъртък от 19:30 до 21:30 часа…

Курс начално обучение по катерене
Непобедим 8c за Ники Русев
Непобедим 8c за Ники Русев
Публикувано преди 8 месеца

След двумесечно недокосване до скала, "помпане" на дъска и интензивно ОФП, Ники Русев показа едно невероятно ниво. В рамките на две седмици катерене в пещерата "Проходна" край с. Карлуково, Ники…

Непобедим 8c за Ники Русев
Алекс с първото си 9а
Алекс с първото си 9а
Публикувано преди 11 месеца

Беше въпрос на време това да се случи, Александра Тоткова стана първата българка от родната ни катерачна школа изкатерила маршрут с категория 9а, а също и първия български катерач преминал…

Алекс с първото си 9а
PreviousNext