Клуб по катерене и алпинизъм НСА

Търсене
Close this search box.

Треньор по катерене и алпинизъм в НСА.

Треньорската професия е една от най-значимите професии в съвременното ни общество.  Каква роля играем в израстването и формирането на личността? Какви са етичните и морални ценности, които възпитаваме при хората занимаващи се със спорт? Отговорите на тези въпроси отдавна са реализирани, при хората на които спорта е станал част от ежедневния начин на живот. Планинарството, катеренето,  алпинизма и ориентирането са дейностите, който са пряко свързани с професионалните направления треньор по туризъм-алпинизъм и туризъм ориентиране. За това как е започнала дейността ни, какви възможности за обучение ни осигурява НСА, къде можем да се реализираме прочетете по надолу.

Традиции и съвременост

След  основаването на Висшето училище по телесно възпитание през 1942 година в процеса на обучение се провеждат  учебни курсове със студентите по планинарство и ски. На основата на тези обучения през 1954 година ,благодарение на проф. Георги Атанасов -“Джиджи”, се създава катедра  Туризъм, алпинизъм и ориентиране – ТАО като самостоятелна научна единица в тогаващния “Висш институт за физическо образувание и спорт – ВИФ. В преподавателкия състав са включени най-добрите алпинисти и ориентировачи, за които катеренето, алпинизма и ориентирането са естествената визия на тяхния живот. През годините най-значимите спортни успехи са свързани със студентите и преподавателите в катедра ТАО преминали през обученията в НСА.  В областта на катеренето и алпинизма от първото изкачване на голяма стена от  проф.  проф. Георги Атанасов -“Джиджи”  западната стена на Пти Дрю, през 1963 г. с Аврам Аврамов.

 

 

Първо българско скоростно изкачване на два “big wall” маршрута под 24 часа от Христо Бадъков и Ки Бум на Ел Капитен по “Носа” и Хаф Доум по класическия маршрут през 2010 година , като се премине през ерата на осемхилядниците участието на Трифон Джамбазов, Кънчо Долапчиев, Димитър Бърдарев, Петко Тотев в експедиция Еверест 1984 година, Станимир Желязков –  Броуд пик 2001 г. и първи финал в световна купа по ледено катерене 2007 г.,  Дойчин Боянов – Еверест 2004 г., Нанга Парбат 2006 г., Хидън Пик -2009 г.

How about some more cragging?

В областа на спортното катерене най-трудните спортни и боулдър маршрути са преминати от Ивайло Радков-Фазата, който е треньор в клуба по катерене в НСА. През 2021 г. Николай Русев става първия български състезател европейски и световен шампион при юношите до 15 годишна възраст, Александра Тоткова – първата българка преминала спортен маршрут с категория 9а и класирала се на 3-то място в дисциплината “трудност” в кръг от световната купа при жените през 2021 г. В Шамони, Франция.

Най-големите успехи в ориентирането отново са на студентите преминали през обучение в НСА, 1994 г. Пепа Милушева става първата световна шампионка в ски ориентирането, Кирил Николов – Дизела през 2012 г. Е вицеевропейски шампион в спринта, Станимир Беломъжев през 2017 и 2022 г. Световен шампион на средна дистанция в ски ориентирането.

Какви възможности ми осигурява обучението в НСА?

Програми за обучение в четири специалности-Туризъм – Алпинизъм, Туризъм – Ориентиране, Спортно катерене, Спортна анимация в туризма.

Професията треньор по туризъм – алпинизъм и туризъм – ориентиране автоматично ви дава право да практикувате и професията планински водач, единственото условие е да се явите на изпит в министерството на туризма.

Паралелно с обучението за специалисти по туризъм и треньори по алпинизъм, спортно катерене и ориентиране, всеки студент обучаван в катедрата, има възможност да запише като втора специалност “учител по физическо възпитание и спорт”.

По време на следването може да придобие квалификациия по следните професии:

 • ски учител (след изпит пред Българското ски училище);
 • планински водач (след изпит пред Министерство на туризма);
 • воден спасител.
 • следдипломна квалификация:
 • спортен менджмънт
 • спортна анимация
 • треньор по Адаптирана физическа активност и спорт ( за хора с увреждания)
 • спортна журналистика
 • масаж, йога, фитнес др.

По този начин, един студент завършващ своето бакалавърско образование в катедра ТАО и в зависимост от своите интереси може да получи дипломи и сертификати за пет –шест признати професии в областта на физическото възпитание, спорта и туризма! Допълнителна възможност за квалификация е някоя от магистърските ни програми!

Битово осигуряване, стипендии, обучение в чужбина, спортно-състезателна дейност.

Всички студенти в НСА, които не са от София се настаняват в студентски общежитиякато месечните такси, които заплащат студентите са на нормални цени, много по-ниски от пазарните цени за наем на жилище. 

На територията на Академията има студентски стол, в който студентите се хранят на префиринциални цени !

Спортните зали и съоръжения по всички видове спорт се ползват безплатно от всички студенти.

Всички студенти в НСА могат да кандидатстват за стипендия в зависимст от техния успех!

Студентите спортисти, състезаващи се за НСА, могат да ползват „Индивидуален план на обучение“, който им осигуравя достатъчно време за пълноценен тренировъчен процес!

Студентите от НСА могат да кандидатстват по програми за обучение в чужди университети – Еразъм и Студентски практики.Студентите в специалностите туризъм – алпинизъм и туризъм – ориентиране могат да практикуват катерене, алпинизъм и ориентиране в едни от най-добрите спортни клубове, които са към катедра ТАО

Къде и как да започна своето обучение ?

Кандидастване:

тел. доц. Александър Шопов +359 89 3396500;

доц. Николай Панайотов – +359 89 8776660:

Прием на кандидатстудентски документи;

От 20.06 до 09.07.2022 – в работно време 08:30-16:30, събота и неделя от 10:00 -14:00 на 25 юни, 2,3 и 9 юли  в Ректората на НСА гр. София и в бюрата на “ЦКПИ” в страната от 20 юни до 06 юли – ;https://www.nsa.bg/documents_/biura-za-kandidatstwane.pdf

11 07.2022 – Провеждане на конкурсен изпит по документи по специалност вид Спорт Държавните медалисти по вид спорт получават отлична оценка без изпит!;

14.07.2022 – Обявяване на всички оценки за образуване на бал;

15.07.2022 до 12:00 часа – Прием на възражения за допуснати технически грешки;

16 07.2022  – Обявяване на класирането на всички приети студенти редовно и задочно обучение. Първа заповед на ректора.

18.07 до 23.07.2022 – Записване на всички приети студенти редовно и задочно обучение по задължителен график.

25.07.2022 След 15:00 часа – Обявяване на класирането на всички приети студенти редовно и задочно обучение. Втора заповед на ректора.

27,28 и 29. 07.2022 – Записване на приетите от втора заповед на ректора в редовно и задочно обучение. При необходимост трета заповед за прием в редовна форма.

27,28 и 29. 07.2022 – Подаване на заявление за платено обучение – задочно обучение.

29.08 – 02.09 – редовно обучение

Класиране и записване за платено обучение.

3,4 .08. 2022  – Задочно обучение

7,8 и 9.09. 2022 – Редовно обучение.

Обща информация – ТУК 

Целия календарен график – ТУК

Документи за кандидатстване – ТУК

Такси за кандидатстване и обучение – ТУК

Документи за записване – ТУК

Балообразуване – ТУК 

Oценяване кандидат студенти 2021 – ТУК

Как да се реализирам?

В резултат на настъпилите фундаментални политически, икономически и социални трансформации в страната през последните десетилетия, българският спорт претърпя значителни промени и днес е изправен пред нови глобални предизвикателства.

Всичко това поражда остра нужда от добре подготвени и висококвалифицирани специалисти в различните сфери на спорта у нас. Този факт превръща НСА „Васил Левски” в безспорен пазарен лидер и единствена образователна институция в България, предлагаща модерно специализирано образование на необходимото ниво.

Специалистите, подготвени от трите факултета на НСА “Васил Левски” в образователно-квалификационните степени „Бакалавър” и „Магистър”, намират професионална реализация като:

 • Треньори на клубни и национални отбори, детско-юношески школи
 • Учители и преподаватели по физическо възпитание и спорт в детски градини, училища и университети
 • Кинезитерапевти в лечебни заведения, санаториуми, хосписи, възстановителни центрове
 • Инструктори във фитнес и СПА центрове
 • Спортни аниматори в центрове за спортно-развлекателни услуги и хотелски комплекси
 • Специалисти за работа с хора с увреждания и специални потребности
 • Спортни психолози за работа с елитни спортисти и отбори
 • Мениджъри на спортни клубове, фитнес центрове (в т.ч. собствени), фирми за спортни стоки, спортни съоръжения, спортни федерации и асоциации
 • Управители на собствени фирми за спортни услуги, мениджърски агенции, организатори на спортни събития, в охранителния бизнес
 • Спортни журналисти и коментатори в електронни и печатни медии
 • Специалисти по физическа и бойно-приложна подготовка в системата на МВР и Министерството на отбраната
 • Експерти по спортни и младежки дейности в общини, в структури на Министерството на физическото възпитание и спорта, в неправителствени организации

От особено значение за социалното и пазарното утвърждаване на статута на най-масовата професионална квалификация „треньор по вид спорт” бе регламентирането й в Закона за физическото възпитание и спорта (с промените от 30.05.2008 г.). От 22.11.2011 г. е в сила и Наредба №2 на МФВС за професионалната правоспособност и квалификация на спортно-педагогическите кадри. Считано от 01.07.2011 г. професионалните квалификации „старши треньор по вид спорт”, „спортен мениджър” и „кинезитерапевт” бяха включени в Националния класификатор на професиите и длъжностите в Република България.

Вашият коментар