Клуб по катерене и алпинизъм НСА

Търсене
Close this search box.

Пето място за Александра Тоткова

 

От 26-ти до 30-ти юни  в една от катерачните “столици” на света – Инсбрук се проведе световна купа за мъже и жени в дисциплините боулдър и трудност. Александра Тоткова за пореден път доказа голямата си класа в нейната коронна дисциплина – трудност и зае 5-то място при жените. Алекс зае 20-то място в квалификацията, а на полуфинала постигна 4-ти резултат. Финалът, който се проведе късно снощи беше изключително драматичен, четири състезателки, включително Алекс постигнаха резултат 22+, при което полуфиналът определи крайното класиране за 4-7-мо място. Яня Гарнбрет (Словения) и Ай Мори (Япония) бяха единствените, които успяха да направят “топ” на маршрута, но с класирането от полуфинала Яня грабна поредна титла от световната купа в своята богата спортна кариера. Третото място зае корейската състезателка Чеюн Сео. Това е второто най-добро класиране на Алекс на световна купа при жените след 3-то й място в Шамони през 2021 г.

Снимка от Lena Drapela / IFSC
                                                        Снимка от Lena Drapela / IFSC

Останалите наши състезатели в Инсбрук постигнаха: Николай Русев – 63-то място в боулдъра и 49-ти в трудността, Слав Киров – 49-то място в боулдъра и 59-то в трудността, а 17-годишната Валисия Мей, която за първи път участва на световна купа при жените 65-то място и в двете дисциплини.

Следващите два кръга от световната купа – трудност ще се проведат във Франция – 12-14.07 в Шамони и 17-19.07 в Бриансон, участие ще вземат Алекс Тоткова и Слав Киров.

инфо:

БФКА (Българска федерация по катерене и алпинизъм)

Вашият коментар