Клуб по катерене и алпинизъм НСА

Търсене
Close this search box.

Лед над” Долно езеро” Седемте езера – Рила

Започнахме новия зимен сезон с “Dry tooling” на Бов, но за лед не можехме и да си помислим. Новата година дойде с приятно топло и по скоро пролетно време. Бели склонове има само над 2000 м.н.в. и то със северно изложение.  Имахме информация, че езерния лед е станал, но само първите две въжета и на 3-ти януари решихме, все пак да забием сечивата. Пристигайки на х. Рилски езера

забелязахме лед, който се е формирал на склона над “Долното езеро”. Изглеждаше не много монолитен в долната си част, но бяхме подготвени, къси цеви, френдове, малки номера и 60м. двойно въже.

GPS Kоординати: 42°12’31.0″N 23°19’36.0″E

Подхода от хижата до основата на леда е 30 мин. Тръгва се от лифта по старата зимна пътека към х. Седемте  езера и на инфо табелата на “Долното езеро” се тръгва по самото езеро, леда за сега беше здрав 🙂 . Леда се намира на северния склон над езерото. Формиран е от слаб дебит, слепнал е добре към скалата в долната си част не е много дебел и е необходимо да носите 5-6 ледени клина с дължина 10 или 13 см. Формите на леда са плочи и висулки със здрави ледени дендрити, които предлагат лесно и разнообразно катерене.

Дължината е около 85-90 метра, трудността е W3+,4 катери се на две въжета R1-50m (осигуровка на удобна площадка с бор), R2 – 35-40m (осигуровка на клек или бор излизайки над леда). Слизане на два рапела, първия на клек ( нужно е дублиране на оставените ленти), втория е на бор ( да се внимава при издърпване на въжето, трудно върви).

Първото преминаване преди наколно години е направено от Александър Шакрачки и Виктор Терзийски, второто и подробното описание със схемата от Ангел Драганов, Теодор Бобочиков и Станимир Желязков.

Подробно инфо изтеглете – ТУК

Вашият коментар