Клуб по катерене и алпинизъм НСА

Търсене
Close this search box.

Завръщане към леда

В преследване на новите тенденции в леденото и Dry tooling катерене забравихме, че ледените маршрути също са част от състезанията. Завладяни от надвесите и разработването на нови сектори, малката уютна долина на х.Скакавица беше останала само за напълно начинаещи катерачи. След 10 годишен период на провеждане на състезания в долината от Петко Тотев и Милкана Русева имахме 7 годишно прекъсване и последното проведено състезание беше през 2016 г.- Виж снимките ТУК.

На 4 и 5 март с един малък, но много продуктивен екип от клуба по катерене и алпинизъм на НСА проведохме състезанието. В двете квалификации по лед и финал изцяло “Dry” маршрут взеха участие 21 състезатели. Конкуренция имаше на всички нива в състезанието появиха се и нови лица в този вид катерене, които започват да усвояват майсторлъка на “ледените мечове”. Бързината и точности на катерене бяха от решаващо значение за крайния резултат. При мъжете Минчо Петков от НСА, показа що е то техника и тактика на състезателното ледено и dry tooling катерене и за 8 минути премина финала и отново завоюва първото място.

Виктор Варошкин за първи път участваше на подобни състезания и доказа, че не е случаен в спорта, майстор на гранита поставяше супер точно сечивата по хватките и беше втория състезател преминал финала, но с по слабо време 9,04 минути.

Ивайло Ангелов “Маняка” – точно преди 3 седмица направи второ преминаване на  “Али баба”D13 на Бежаново, един от най-трудните dry tooling  маршрути в родното ни BG.  Добрата му форма оказа влияние, единствено по слабия темп на катерене не му позволи да премине маршрута заради лимит.

При жените, Геновева Михайлова от НСА  потвърди добрата си форма от този сезон и стана държавен шампион. Марина Сухарова беше достойна конкурентка и само с едно движение и една по-малко закачена примка стана втора, трета бе дебютантката в това състезание Надежда Златкова.

В скоростта:

Мъже

  1. Минчо Петков
  2. Александър Шакрачки
  3. Милен Джановски

Жени

  1. Марина Суханова
  2. Геновева Михайлова
  3. Надежда Златкова

Класиране и резултати трудност, скорост вижте ТУК, Снимки от най-отдадения фотограф Иван Тотев – ТУК

 

 

Вашият коментар