Клуб по катерене и алпинизъм НСА

Търсене
Close this search box.

Държавно първенство Walltopia 2023г.

На 11 и 12 ноември в залата на Walltopia се проведе държавното първенство в дисциплините скорост и трудност за юноши, девойки, мъже и жени. В събота се проведе дисциплината “Скорост”, шампион при мъжете е Николай Русев от НСА с време 7,16 сек., при жените Петра Барова от Алтиус с време 10,85 сек. Липсата на стена в България с два маршрута по стандарт се отразява на постиженията в тази дисциплина Няма състезатели и треньори, които да влагат усилия в развитието на спортното постижение и провеждането, само регистрира някакво присъствие в държавния ни спортен календар. Не се подобриха националните рекорди в дисциплината, които се дело на състезателите на НСА Ники Русев – 6,82 сек. и Ерика Велев -9,016 сек. Виж резултати и класиране в д.”Скорост” във всички възрастови групи – ТУК 

В неделя се проведоха стартовете в д. “Трудност”, нивото на маршрутите беше съобразено със състезателите с изключение на втората квалификация при жените, където 8 състезателки имаха един и същи резултат. Скок в средата на маршрута се оказа проблем за да се продължи към финала. При момчетата 12-13 г. Кристиян Мирчев от НСА, беше безупречен в катеренето си и заслужено спечели златен медал. При момичетата в същата група Алекс Каменарска се раздаде на финала и се качи на третото място в групата.

При юношите 16-17 г. Ники Русев – НСА е шампион в дисциплината, Иван Русев- НСА  остана на трето място в групата. При девойките Вероника Игнатова – НСА  показа супер форма и заслужено стана шампион в групата си.  В групата на юношите 18-19 г. Димитър Димитров- НСА е със сребърен медал, Ивайло Стоилов -НСА се класира на трето място, Алекс Тоткова отново е със златен медал, а Дара Караиванова заслужено се класира на второ място. 

При мъжете и жените, класирането не беше по различно. Слав Киров от Алтиус, златен медал, Матей Мицев със сребърен, а Ники Русев с бронзов медал. Алек Тоткова е отново шампион, Юлка Керемедчиева второ място и Вероника Игнатова с бронзов медал. Виж резултати и класиране в д.”Трудност” във всички възрастови групи – ТУК

Цветомир Георгиев – НСА бе част от екипа на рут-сетерите, направи много точни маршрути за нивото на състезателите, и за напред се надяваме, че ще участва все по-активно в организацията на състезанията в BG.

Класиране и резултати за купа “България” вижте – ТУК, Снимки от състезанието – ТУК

Организацията на състезанието премина през всякакви проблеми, отлагане с една седмица, грешки при резултатите, и ненавременното им представяне, забавяне на стартовете, лошо озвучение, липса на съдии (главния съдия е и водещ и рут-сетер и какво ли още не е ). При по-нататъшна организация БФКА трябва сериозно да се замисли дали така иска да представя най-важното ни състезание за годината в България.

 

 

 

Вашият коментар