Клуб по катерене и алпинизъм НСА

Търсене
Close this search box.

Държавно първенство “Dry tooling”- Бов 2022г.

На 11 декември в условия на мъгла, дъжд, кал и никакъв лед се проведе държавното първенство по ледено и драй тулинг “Dry tooling” катерене. Шампиони при мъжете и жените станаха Минчо Петков и Геновева Михайлова от клуба по катерене и алпинизъм на НСА. Въпреки лошите условия, настроението на всички състезатели беше на ниво. Предизвикателства имаше за всички, две квалификации с трудност D4-10m. и D8-25m. и финал D9-20m. през мощни надвеси и тавани. Конкуренцията имаше при всички, в нивото на старите драг-тулинг динозаври Минчо, Тишо, Косьо, много надъханите, но не с голям опит Роската, Сашето и Маняка, талантите Фиката и Ичи отново показаха, че знаят как да поставят супер добре сечивата. Имаше и дебютанти, които въпреки първото хващане на сечивата се катериха много добре.  Надявам се и в следващите стартове, всички тези нови лица да участват и да развият своя катерачен опит в състезателната форма, която стой най-близо до зимните алпийски изкачвания.

При жените също имаше интересни моменти, първо място Жени Михайлова – “НСА”  показа че опита от предходни сезони има огромно значение. Второ място, Маги изненадваше себе си и всички нас със всяко едно движение, а Жени Илиева “Тренелариум”бе майка героиня, която зае третото място.

Резултати и класиране вижте ТУК

След четири години стартове в района над  с.Гара Бов, благодарение на един много надъхан екип от организатори се екипираха 12  драй тулинг маршрута, които за подходящи както за начинаещи така и за протата в тази дисциплина. Комбинацията със замръзването на най-трудните  водопади в района, прави Бов перфектното място за ледено и “dry tooling” катерене.

Снимки от състезанието ТУК

С безупречен резултат от 3 топа на всички маршрути бе Минчо Петков от клуба по катерене на НСА и заслужено взе първото място. Втори в класирането остана Росен Аначков от “Планинец” при който не му достигна малко по-бързо темпо по време на катеренето за да завърши маршрутите. След голяма борба, трети в класирането остана “дъ-гето” Тихомир Димитров от мощната Плевенска школа😃💪.

За сигурността на състезанието с всичко необходимо се бе погрижил отряда на ПСС Лакатник, организатор на състезанието бе БФКА ( Българската федерация по катерене и алпинизъм). Традиционно и всеотдайно отново ф. Пик 3000 подпомогна състезанието с материали за екипирането на новите маршрути.

Пик 3000 ООД е дистрибутор на специализирана екипировка за лична безопасност и спорт.Вносител и дистрибутор за България на фирмите Petzl, Beal, Peguet Maillon Rapid, Gibbon slackline, Tenaya, Raumer.

Вашият коментар