Статията е прочетена 7028

_MG_9646 (546x640)Роден съм на 19 януари 1990 година в град Ямбол.

На 13 години се преместих в друго училище и за първи път съзрях стена за катерене, и погледът ми остана залепен към нея доста дълго време. Веднага разпитах има ли тренировки, кога, къде и как, и още същата вечер бях на КАТЕРЕНЕ и оттогава хората на тази стена не можеха да се отърват от мен.Дните ми минаваха в размисли как да хвана по-горна хватка. За съжаление след 2 години клубът се разпадна и се наложи аз да отварям стeната и да отговарям за безопасността – разбира се още непълнолетен. За нещастие директорът на училището, в което се намира стената разбра и забрани ползването на съоръжението.

През почивните дни посещавахме скалите в околността – но не бе достатъчно! И тогава, с подкрепа на родителите ми, си направих „боулдър стена” в апартамента J Със ставането се започваше. Дойде време да се кандидатства за студент, а аз колкото повече навлизах в специалността си, толкова повече разбирах, че не искам да имам нищо общо с нея (електронен техник на компютърни системи). Животът по скалите и сред природата изглежда много по-привлекателен .

2008г. ме приеха в Национална Спортна Академия със специалност „Туризъм и Алпинизъм” – голяма радост за мен, защото тъкмо бе изградена голямата стена и предлагаше нова среда с много надъхани съмишленици.

2010г. По учебен план посетихме района на Шамони. Направихме климатизационни изкачвания на Brevent, по тур „La fin de Babylone” 6c,(obl.6b), 8въжета, тур на Мишел Пиола и по Южната стена на Егюй де Миди. Качихме се на Мон Блан през 3-те върха и слязохме през заслон Вало.

2012г. Френските Алпи в свръзка с Тихомир Димитров направихме изкачвания на Гранд Капусин по 2 маршрута, продължихме към Швейцария. Там покатерихме на Piz Badille по „Another Day in Paradise”, пътя ни продължи през Италия и там се отбихме в района на Кортина Дампетцо и качихме 2 маршрута на Тофана ди Розес. Имахме късмет с времето и беше уникално изживяване.

Септември – по време на държавната алпиниада на Малъовица с Тишо сме отлъчени за шампиони.

Завърших две специалности едновременно „Треньор” и „Учител” по физическо възпитание. Записах магистратура „Спортна анимация”.

2013г. Отново в района на Шамони с Милен Братанов – направихме комерсиално изкачване на Мон Блан през заслон Вало за климатизация. Изкатерихме Пти Жорас по Анук. Отпътувахме за Доломитите и решихме да посетим Чимите по класическите маршрути.

5 Август – Чима Гранде, Comici-Dimai, 6b+/R2/IV, 550m

6 Август – Чима Овест, Cassin route, 7a/R2.IV, 630m

7 Август – Чима Пикола, Comici-Mazzorana, 6b/R2/II

_MG_9646 (2) (471x640)На спортни маршрути най- доброто ми постижение е на Вражите дупки – „Негативен скапаняк” в стил RP – 7c. Предпочитаният от мен стил е ОS – от пръв поглед. Всеки удобен момент прекарвам на скалички сред природата.

Катеренето ме прави щастлив и се радвам, когато показвам и на други хора как да открият свободата и щастието и то по безопасен начин.

 

Благодаря за съдействието на: БФКА , OUTSIDER , Petzl и  Wild Climb

Related posts: