Съвременните плевенски катерачи

Написано от fazata | януари 10th, 2011

Статията е прочетена 10280

Ако видите някой да катери с развързани еспадрилии и полуизвадена пета, той със сигурност е от  Плевен. Това е градът с прословутата фраза „като стане трудно- пускаме на ръце”.Там  силата никога не е достатачна. За катерач от Плевен, който вкарва колена или слага пети,  се смята, че е позор за школата и града(разваля техниката). Катеренето на ръце и  Кампус бордът, на Тишо на гаража,  е началото  за всеки нов, който иска да се занимава с този спорт.  При тях всяко едно движение се прави с максимум сила, за всеки случай, че плесне крак-  ръката да остане. Техниката,  по време  на трудните маршрути, им свършва до петия метър и започва да не се пести  сила, защото има в излишък.  Но като свърши и тя, се пускат краката и се продължава на ръце.  Ето и най-видните представители на по-новото поколение.

Най-силният  от всички, Орлин Колов(Фори) е гуруто на плевенската школа. Като треньор  и председател на „Кайлъка `99”, Фори винаги е бил пример за възхищение и подражание, и може би точно това е и причината за стила на Дагетата. Известен е и с мега статичността си, независимо от  големината на  хватките или градусите на надвеса. Въпреки , че напоследък се занимава предимно с пещери, тези, които са го виждали  да се катери, са осъзнали, че което не става със сила става с повече сила. В архива си има: Top Ten 8a+ ,  Формалин 8a+/b,  Моби Дик 8a+/b (Враца, Малката дупка)

Спонсор: Фирма “Пик 3000”, Petzl , Beal

Фори по Алтиус 8а(преди счупване на хватката)

Ако имате счупена хватка на някой маршрут или боулдър, това означава, че или зимата е била студена, или Емил Борисов (Мъкси) го е катерил. Когато пробваше HIP HOP на Карлуково, се препотих  16  пъти и се молех да не счупи нещо, че после няма минаване. Мъкси е добър, както на скали, така и на лед, а и състезанията явно му се отдават . Eто и малко от  неговите постижения : Шесто място на кръг от световното първенство Бущени 2007(Румъния), втори на Boreal-Стената- Варнаклайминг  2008,   HIP HOP  8а+ RP  L1(Карлуково),    Matador  M11(Кандерщег, Швейцария),  Chichi  7C+/8А ( Тюленово)

Емил Борисов- Мъкси

Тишо балансира на една ръка в залата на НСА

Тихомир Димитров или известен още като „Тишо Светкавицата” е също виден представител на школата на Дагетата. Трето  му място в дисциплината „скорост” на световното първенство в Швейцария през 2008 по ледено катерене,   “Love”   M9 Flash (Кандерстег,Швейцария), маршрути като  7с+ RP ( Ловеч) и 7b+ OS, са само част от неговите постижения до момента.

Спонсор: магазин „Стената”

Интервю:

От колко време се занимаваш с катерене ?

Тишо: Вече 14 години, първото ми състезание беше в Кюстендил през 1995 г.

Мъкси:  1994 г.  ходих с Фори на едно състезание на Равда, ама после спрях и започнах пак  през  1998 г.

Фори:  Почнах през 1991 началото.

Колко набирания на една ръка си правил максимум ?

Тишо:5 на лява и 5 на дясна.

Мъкси:  3 на лява и 3 на дясна, идеални чисти статични набирания без никакви махове.

Фори:  7 на лява и 8 на дясна, иначе с 14 килограма  допълнителни само на дясна.

А на двете ?

Тишо: Не съм пробвал максимум, но често правим серии по 40.

Мъкси:  58 малко по динамични за време

Фори:  Максимум не съм правил, само за време: за 40 секунди -36 набирания. Доста тренирахме с тежести  и съм се набирал с 75 килограма върху мене,a  тогава тежах около 67 кила.

Можеш ли да се определиш като  състезателен тип ? В смисъл че на състезание даваш 200% и се         чувстваш по-добре, отколкото  на тренировка или на скали ?

Тишо: Не точно състезател, но според  мене истинското катерене е Onsight.И все пак постиженията на състезания са ми много по-добри, отколкото на скали, защото не обичам да заучавам маршрути.

Мъкси:  Сигурно на състезание ми е по- добре ,такова надъхано,готино, харабия. Като ходиме на състезания се надъхваме и се кефиме , самата обстановка  ме мотивира.

Фори:  Ами не, на състезания никога не съм показвал това, което правех на тренировка.

Тишо по Matator M11(Кандерщег,Швейцария)

Жените пречат или помагат на катеренето ?

Тишо: Жените не стават за нищо в България. Само пречат.

Мъкси:  Пречат, братле. Абе малко и глупости говора, пречат определени кучки. Иначе може и да те надъхват, ако е некоя печена и те разбира, шото ако е  некоя куца, такава кривоч …

Фори:  Ами това е много деликатна тема и малко ми е трудно да отговора веднага. Абе има и такива, които  помагат,  ама май повечето пречат, от  тия  кривите. Май напоследък има много нагледни примери за това, ти знаш.

Има ли моменти, в които трябва да връзваме еспадрилиите ?

Тишо: Когато слагаме пета.

Мъкси:  Ооо има, има. Кога требва да се слагат пети, се връзват. Иначе ми е ебати тъпото, некакво отегчително, като вида некой  да се катери, само слагам и дай газ, искам да катера веднага.

Фори:  Аз никога не съм катерил с развързани еспадрилии. Винаги съм държал на това екипировката да е точна и маркова. Без такива саморъчно ушити седалки и т.н..  Никога не съм катерил с дънки, само панталони или некави клинчета.

Имаш ли страхове свързани с катеренето, като от падане, от неуспех  и т.н. ?

Тишо: Ами страх от падане НЕ и от неуспех нямам, но имам страх от трошлива и ронлива скала. При счупване на скалата може да се прекъсне въжето и тогава наистина можеш да се пребиеш. От падане не ме е страх, аз падания съм правил по 15-20 метра.

Мъкси:  Страх от падане много често имам, даже аз специално много често ги мисля тия глупости, некакво ебати шубето имам понякога и се стегам и ставам буца и немога да продължа въобще да катера. Ама има и моменти кога се отпускам  по некакви познати маршрути и ми е през това.

Фори:  Имам един единствен страх,от който ме е било страх и още не съм преодолял и  това е от падане. Голем спек като се излезне над примка. Иначе от неуспех мисля, че нямам.

Кемпус борда на Тишо пред гаража

Какво означава ДАГЕ ?

Тишо: Да го еба в майката

Мъкси:  Да го еба.

Фори:  Нещо като майна. Нещо мнооого яко. Плеееен даге.

Пътуваме, за да катерим, катерим, за да пътуваме или катерим, щот няма какво друго да правим ?

Пътуваме, за да катерим.

Мъкси:  Пътуваме, за да катерим. То после става като некакъв наркотик, да ходиш напред назад с некави хора.

Фори:  Общо взето винаги съм се катерил заради самото катерене. Всичко е в пътя до самото катерене. Винаги съм гледал да си вдигам личното ниво, а не да се състезавам с другите. Преди дори се катерех соло.

Имаш  ли кумир сред катерачите ?

Тишо: Wolfgang Gulich, Chris Sharma и Dani Andrada . Защото  е бил най-големиа новатор в историята на катеренето и също така е измислил Кампус борда.

Мъкси:  Тоя Gulich, като бехме малки само за него говорехме и отделно за тоя Тихомир Качунов. Фори само ни плашеше-  оня се едно бил излезнал от гората, като как малите деца ги плашат с баба Меца, „оня е изрод” ,даге. Некакви легенди се носат, се едно оня там е по цела нощ,  живеял там по стените. И Бачо Фори също. Плевенската школа си е Бачо Фори.

Фори:   Аз съм имал само един идол и тово е Francois Legrand.

Ако не се катереше с какво друго би се занимавал ?

Тишо: Незнам човек ,  нямам представа, сигурно щях да уча нещо повече.

Мъкси:  Знам ли, братле, сигурно некакви моторни спортове, адреналин да има. Аз съм се занимавал със секави работи, некакви баскетболи, некакво плуване, … ама се некакви тъпотии, дето неме кефат.

Фори:  От скалното катеренето постепенно минах в леденото. После станаха некакви промени в живота ми, и отново заради жени, ха-ха ама от тия кривите , и постепенно почнах да се занимавам с  пещери и по-точно с гмуркане. Кво да ти  разправям …

Кой е изворът на неизчерпаемата „плевенска ” сила ?

Тишо: Мотивацията.

Мъкси:  Абе ние малко така го демонстрираме, некакво такова умишлено и затова е станало малко като нарицателно, разправят „плевенска сила”, то всеки си има сила. Абе май всичко идва от Фори, малко е тъпо и аз се опитвам да го таковам, ама трудна работа. Като Генков вика „вие ме повредихте с тоя кампус и това ше ми е до живот”. Иначе Дългия и Пешо са различни от нас, малко са техничари, иначе ако почнеш със силата напред се осъкатяваш и неможеш да правиш никакви чалъми или по скоро ги осъкатяваш и си оставаш БОТОР, като ДЪРВАР.

Фори:  Мотивацията.

Някоя тайна от вашите тренировки ?

Тишо: Колкото па на края отиват тренировките, толкова по трудни стават маршрутите.

Мъкси:  Тайни нема. Дръпание на лоста за сила ХА ХА.

Фори:  Абе в Плевен  винаги е имало нещо грешно. Може би проблема е, че никога не сме се допитвали до някой, който повече разбира.  Уж  тренираме за издръжливост, па катериме некакви маршрути на ръце 15 движения, па после правиме сила и на края и ние не знаеме какво точно правиме. Плевенска ни история.

Мъкси на IWC Busteni 2006

Какво означава „Капитализирана лихва” ?

Тишо: Това понятие може да се разглежда поняколко начина, по начина, по който аз го разбирам е да вземеш най- доброто от най-доброто. Защото капитализма е правилният  социален строй, с лихва означава още по-добро.

Мъкси:  Незнам ,братле. Сигурно требва да помислим 2-3 минути и после мога да ти кажа, абе ти що ме питаш тия глупости.

Фори:  Абе това, ако трябва да ти го обясня… , абе де да знам бе, абе  кви са тия въпроси бе.

Препоръки за начинаещите катерачи ?

Тишо: Да правят най-правилните тренировки.

Мъкси:  Трябва да имат некакев метод, а не айляшката да го раздават, да има некаква система.

Фори:  Повече метраж и то само на скали, и катерене само ОS , е тва е истината,даге.

Related posts:

"Уикенд катерач" с Роб Пизем
Paige Claassen в Еквадор
Бъдещето на Екипирането

3 коментара to “Съвременните плевенски катерачи”

  1. hahaha…njamam dumi…Dugetata sa si klasici..

  2. Влади says:

    Ама Тишо умен ! От лихви може да не разбира, но поне от капитализъм !!!

  3. Милкана says:

    Много истина и откровеност! В този материал не само начинаещите, но и напредналите катерачи могат да намерят отговор на много от вълнуващите ги въпроси. 🙂

Отговори

Първо преминаване 9a+, Flash
Първо преминаване 9a+, Flash
Публикувано преди 5 дни

Адам Ондра, отново отвори нова глава в историята на катеренето. На 10 февруари 2018 година, той премина Flash "Super Crackinette"9а+ в Saint Léger du Ventoux - Франция. След катерене около две…

Първо преминаване 9a+, Flash
Тренировки и курсове по катерене през Февруари
Тренировки и курсове по катерене през Февруар…
Публикувано преди 3 седмици

В понеделник 5 февруари от 19:30 часа започваме курс "Усъвършенстеване", предназначен е за катерачи, които са минали начален курс и могат да катерят на долна осигуровка. Насочен е към подобряване…

Тренировки и курсове по катерене през Февруар…
Курсове и тренировки по катерене през м. Януари
Курсове и тренировки по катерене през м. Януа…
Публикувано преди 2 месеца

След почивните дни на 8 януари (понеделник) от 19:30 часа започваме с курс „Усъвършенстване“ (повече инфо тук) курсът е подходящ за катерачи, които са преминали начален курс и желаят да…

Курсове и тренировки по катерене през м. Януа…
Катерене в Турция
Катерене в Турция
Публикувано преди 2 месеца

Работно време по празниците
Работно време по празниците
Публикувано преди 2 месеца

Залата по катерене в НСА ще работи до (петък) 22.12.2017 , след коледа и нова година ще отвори във (вторник) 02.01.2018 г. Картите на посетителите за новата година ще бъдат удължени…

Работно време по празниците
Снимки от коледното парти 2017 год.
Снимки от коледното парти 2017 год.
Публикувано преди 2 месеца

Коледно парти 2017 г.
Коледно парти 2017 г.
Публикувано преди 2 месеца

Няма как да завършим 2017 г. без едно от най- важните събития за годината КОЛЕДНОТО ни ПАРТИ. За втори път ще празнуваме извън залата за катерене и сме запазили  „Cozy bar“.

Мястото…

Коледно парти 2017 г.
Катерене на скали – Лакатник
Катерене на скали – Лакатник
Публикувано преди 2 месеца

Катеренето е подходящо за катерачи, които са преминали обучение по катерене на изкуствена стена и желаят да подобрят своите знания относно катеренето на скали. Обучението се извършва по спортни маршрути…

Катерене на скали – Лакатник
Какво трябва да знаете за карабинерите
Какво трябва да знаете за карабинерите
Публикувано преди 3 месеца

В осигурителната верига свързваща катерача с партньора, който го осигурява, карабинера е един от елементите, изискващи най-голямо внимание. Въпреки, че повечето катерачи сляпо му се доверяват, неговата употреба изисква повишено…

Какво трябва да знаете за карабинерите
Шона Кокси и Лия Крейн. Тренировки в Калифорния
Шона Кокси и Лия Крейн. Тренировки в Калифорния
Публикувано преди 3 месеца

PreviousNext